Dacă acest lucru se va întâmpla, Dmitri Peskov a afirmat că Rusia va lua toate măsurile necesare pentru a-și asigura securitatea.
„Desigur, prezența concentrată a navelor NATO - suntem atenți la Bulgaria și România, state riverane care sunt membre ale alianței (NATO) - în actuala situație reprezintă o amenințare suplimentară pentru Rusia. Vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura securitatea”, a declarat Peskov reporterilor.
Kremlinul a comentat, amintesc Agerpres și Reuters, promisiunile făcute de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a crea „o adevărată Uniune Europeană a Apărării”. Rusia consideră că acest lucru reflectă tendința Europei spre militarizare și confruntare.
România a propus în 2016 o flotă NATO la Marea Neagră. Dar Bulgaria și Turcia s-au opus
Sursă foto: Forțele Navale Române Facebook
Simțind pericolul România a încercat să stabilească o flotă NATO la Marea Neagră. După 2014 politicieni români, lideri militari, experți dar și jurnaliști, au atras de multe ori atenția asupra pericolului din Marea Neagră, în ciuda faptului că Alianța și-a îndreptat mai mult privirea spre Marea Baltică.
În 2016 România a încercat să pună bazele unei flote NATO la Marea Neagră, împreună cu Bulgaria și Turcia, dar cele două state riverane s-au retras din proiect ca urmare a presiunilor Moscovei.
La vremea respectivă, premierul bulgar de atunci Boiko Borisov a declarat că atât el, cât şi preşedintele de atunci Rosen Plevneliev sunt împotriva propunerii României de creare a unei flote comune la Marea Neagră, care să contracareze influenţa Rusiei.
Ulterior, în iunie 2016, președintele Klaus Iohannis și-a mai nuanțat declarațiile precizând că iniţiativa navală la Marea Neagră se referă la exerciţiu şi training comun, subliniind că NATO nu poate şi nu doreşte să întreţină o flotă proprie în Marea Neagră.
Flota ar fi însemnat o prezență a NATO în regiune în contextul în care, așa cum s-a văzut, în cazu de război, Marea Neagră e închisă de turci care dețin cheile prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, în baza Tratatului de la Montreux.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News