Rusia spune că ar putea lovi nuclear pe teritoriul țărilor NATO. ”Escaladarea nucleară”, noua sperietoare cu care se testează reacția Occidentului

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansator de rachete Yars / Kremlin.ru
Lansator de rachete Yars / Kremlin.ru

”Escaladarea nucleară” ar putea fi unul dintre principiile viitoarei politici a Rusiei privind armele nucleare.

Rusia trebuie să își declare în mod clar disponibilitatea de a folosi arme nucleare împotriva țărilor care „suțin agresiunea NATO în Ucraina”, a declarat un influent expert rus Serghei Karaganov, care a cerut dictatorului rus să ia o poziție nucleară mai agresivă  față de Occident, relatează Reuters care citează Kommersant.

Kremlinul a anunțat încă de acum câteva săptămâni că-și va modifica doctrina nucleară, dar oficailii ruși nu au oferit până acum indicii privind cum ar urma să se ajusteze politica nucleară a Rusiei.

Acum, Kremlinul vine cu lămuriri, indirect, prin intermediul lui Serghei Karaganov, președintele de onoare al Prezidiului Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare, directorul științific al Facultății de Economie Mondială și Politică Mondială a Școlii Superioare de Economie. Acesta a acordat un interviu pentru Kommersant în care spune că Moscova poate lansa o lovitură nucleară limitată asupra unei țări NATO fără a provoca un război nuclear la scară largă.

”Scopul principal al doctrinei ar trebui să fie acela de a se asigura că toți adversarii actuali și viitori înțeleg că Rusia este pregătită să folosească arme nucleare”, rezumă Karaganov noua politică nucleară a Rusiei.

De asemenea, Karaganov a subliniat că Statele Unite mint când spun că garantează aliaților săi protecție nucleară.

Declarațiile lui Karaganov nu sunt (încă) politica oficială a Kremlinului, dar Rusia a mai procedat în acest mod, când a i-a oferit în mod repetat posibilitatea de a exprima idei radicale în forumuri influente și de a le transmite direct președintelui Vladimir Putin, notează Reuters.

 

Escaladarea nucleară

 

În primul rând, a spus el, este necesar să se lovească ținte pe teritoriul țărilor NATO, care joacă un rol important în aprovizionarea Ucrainei. „Dacă acest lucru nu îi oprește, atunci mergeți mai departe”, a spus politologul.

De asemenea, este necesară introducerea conceptului de „escaladare nucleară” în doctrina nucleară rusă. Karaganov a explicat că aceștia sunt pași preliminari care ar „convinge un inamic condiționat sau real că suntem gata să folosim arma nucleară”.

Dacă vor continua să escaladeze, atunci vom avea dreptul de a lovi bazele americane din țările NATO și din întreaga lume cu moartea a sute de mii de militari, explică Karaganov.

”Primele lovituri, desigur, nu ar trebui să fie nucleare. Conform teoriei escaladării, mai trebuie să parcurgem aproximativ 10-15 pași înainte de loviturile nucleare, am parcurs doar cinci până acum. Dar atunci va fi evident necesar să se lovească ținte pe teritoriul țărilor NATO, care joacă un rol important în aprovizionarea regimului de la Kiev. Dacă acest lucru nu îi oprește, atunci mergeți mai departe”, a explicat expertul rus.

 

Cum se rezolvă problema opoziției Chinei la noua doctrină rusă

 

Beijingul a fost destul de clar cu privire la folosirea armelor nucleare. Ministerul chinez de Externe, comentând recent declarațiile oficialilor ruși cu privire la schimbarea viitoare a doctrinei nucleare a Rusiei, a declarat că, din punctul de vedere al Beijingului, „armele nucleare nu trebuie folosite și nu trebuie purtat un război nuclear”.

Potrivit expertului rus, poziția Chinei s-ar putea schimba pe viitor. Când? Odată ce Beijingul va atinge un nivel ridicat de pregătire al forțelor nucleare

„Aceasta este poziția lor oficială și o înțeleg într-o oarecare măsură. Nu este benefic pentru ei să se îndrepte către consolidarea descurajării nucleare, deoarece ei înșiși sunt încă slabi în acest domeniu”.

Faptul că Moscov și Beijingul își aliniază politicile de securitate devine tot mai evident.

Amintim aici și declarația de zilele trecute a purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, potrivit căreia Rusia şi-ar putea ''uni'' forţele cu China dacă s-ar confrunta cu o ameninţare. "Aş dori să vă reamintesc că Moscova şi Beijingul vor răspunde ”dublei descurajări" din partea Statelor Unite printr-o ”contraacţiune dublă””, a spus Zaharova.

 

Care sunt statele cu arme nucleare

 

Programul nuclear militar al Chinei este în plină expansiune, cu accent pe extinderea arsenalului său, pentru a rivaliza cu cele ale SUA. Beijingul refuză orice tip de colaborare cu SUA privind programul său nuclear, susținând că arsenalul său este defensiv și semnificativ mai mic decât cel al Washingtonului.

Estimările indică faptul că China deține aproximativ 500 de focoase nucleare, iar aceste cifre sunt în creștere rapidă. Estimarea cu privire la dimensiunea arsenalului nuclear al Chinei a crescut de la 410 focoase în ianuarie 2023 la 500 în ianuarie 2024 și este de așteptat să continue să crească.

Se preconizează că, până în 2035, China ar putea ajunge la 1.500 de focoase nucleare, conform unor evaluări din partea Pentagonului.

Potrivit datelor SIPRI din 2024, Rusia și SUA împreună dețin aproape  90% din toate armele nucleare.

Statele Unite dețin aproximativ 3.700 de focoase nucleare, dintre care 1.770 sunt desfășurate activ.. Rusia deține aproximativ 4.400 de focoase nucleare, dintre care 1.710 sunt desfășurate activ. 

Marea Britanie deține aproximativ 220 de focoase nucleare, din care 120 sunt desfășurate activ.

Franța deține 290 de focoase nucleare, din care 280 sunt desfășurate activ.

Celelalte state nucleare dețin focoase nucleare doar în depozite, potrivit analizei citate mai sus. Astfel, India dispune de 172 de focoase, Pakistan de  170, Israel, de 90 de focoase nucleare, iar Coreea de Nord deține 50 de astfel de focoase, cu 30 de unități mai mult decât în 2023.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel