Rusia speră ca Su-57 să spargă gheața și să poată fi vândut și în lume. În două țări își pun rușii toate speranțele pentru posibili cumpărători

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane Su-57 ruse
Avioane Su-57 ruse

Sancțiunile occidentale au răcit dorința multor țări din întreaga lume de a coopera cu Federația Rusă în domeniul tehnico-militar, de teama să nu fie lovite de “un ricoșeu” al acestor măsuri.

În pofida acestui fapt, industria rusă de apărare încearcă în continuare să concureze pentru obținerea unor comenzi din străinătate.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă existența unui stand al companiei rusești Rosoboronexport la Salonul aerian internațional din Egipt, care s-a desfășurat în perioada 03-05 septembrie. Dintre diferitele sisteme de armament expuse de partea rusă trebuie remarcată prezentarea versiunii de export a avionului de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57.

“Rusia pariază pe exportul avionului de vânătoare Su-57 în țările nord-africane”, a semnalat publicația rusă Zona Militar.

Potrivit acesteia, deși nu au fost dezvăluite multe detalii, începând de anul trecut, a existat o activitate concertată a Companiei întrunite producătoare de avioane (OAK) din Rusia pentru dezvoltarea unei versiuni pentru export a avionului Su-57, care a primit denumirea de Su-57E.

“În ceea ce privește continentul african, Algeria și Egiptul sunt statele cu care Guvernul rus a menținut relații istorice de prietenie și unde are spațiu de manevră pentru livrarea unor astfel de produse”, a remarcat presa străină.

La show-ul aerian egiptean, Su-57E a fost prezentat împreună cu racheta de croazieră aer-sol Kh-69. În plus, rușii susțin că au fost demonstrate capabilitățile sistemelor de rachete antiaeriene Pantsir-S1M și Tor-M2E, precum și ale lansatoarelor portabile Verba. De asemenea, la expoziție au fost observate și drone din familia Orlan, respectiv Orlan-10E și Orlan-30.

 

Su-57, un avion controversat

 

2. Avioane de... (su_57_36439700.jpg)

Avioane de tip Su-57 considerate de Rusia - generația a V-a

În ceea ce privește Su-57, considerat de ruși de generația a 5-a, se estimează că numărul de avioane livrate către Forțele Aeriene Ruse de către producător este de aproximativ 20 de aparate.

În războiul împotriva Ucrainei, până de curând, rușii au folosit Su-57 doar de pe teritoriul Federației, pentru lansarea rachetelor de mare precizie asupra țintelor din Ucraina. Însă la finalul lunii august comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, Mîkola Oleșciuk, a atribuit avionului Su-57 lansările rachetelor aer-sol Kh59/Kh-69 în Ucraina.

Su-57 este un avion de vânătoare rusesc considerat de Moscova ca fiind de generația a cincea. Acesta a fost dezvoltat de Biroul de proiectare experimentală P.O. Sukhoi. Aeronava a efectuat primul zbor în anul 2017. Avioanele de acest tip sunt produse la Întreprinderea de aviație din Komsomolsk pe Amur, care poartă numele lui Yu.A. Gagarin.

Rușii au întâmpinat probleme tehnice cu dezvoltarea aeronavei, în special la partea de motorizare. De remarcat că primul prototip s-a și prăbușit. Ulterior industria de apărare rusă a anunțat dezvoltarea unui nou motor pentru Su-57.

CITEȘTE ȘI: Rușii spun că Su-57 e de fapt avion de luptă de generația a 6-a. Noua versiune a Su-57 „are” caracteristicile viitorului NGAD al SUA

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel