Rusia produce acum o dronă mai ieftină decât Shahed: Dronele kamikaze ”Italmas” sunt mai silențioase decât cele iraniene

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

În timpul atacurilor asupra infrastructurii ucrainene, pe lângă dronele Shahed 131/136 de fabricație iraniană, Rusia și-a desfășurat și drone proprii, și mai ieftine decât variantele originale.

Miercuri, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a relatat despre noile drone desfășurate de rusia, fâcând referire la mass-media rusă și bloggerii militari.

Potrivit canalului rus de Telegram Mash, prima desfășurare a acestor drone kamikaze ar fi avut loc pe 23 octombrie, în timpul atacurilor asupra regiunii Kiev, relatează ISW. Mash a publicat și un videoclip, care ar surprinde atacul asupra depozitului de muniții. Dacă datele tehnice publicate până acum sunt valabile, atacul condus din Rusia, și nu din Belarus, ar fi fost lansat de la o distanță de 200 km.

În septembrie, Aleksandr Zakharov, designerul șef al ZALA, care produce și dronele Lancet (care stau în aer ore întregi, înainte să lovească), a vorbit la Rossiya-1 TV despre noua dronă, potrivit site-ului Lenta.ru. La acea vreme, l-a comparat cu Lancet: „Zboară în adâncime, până la 200 km și are un focos mai mare”.

Bloggerii militari ruși au remarcat că dronele Italmas sunt mai ieftine decât Shahed, ceea ce înseamnă că pot fi produse într-un număr mai mare și au o greutate mai mică. 

Rusia a început, din luna august, să producă propria versiune a dronelor iraniene Shahed-136, denumite Gheran-2, care arată ca niște drone Shahed-136, dar conțin module electronice utilizate anterior de Rusia în dronele sale de recunoaștere. 

 

Noile drone kamikaze ar putea fi folosite în tandem cu Shahed

 

Forma dronei Italmas, cu o aripa tip delta, nu seamănă cu Lancet, ci mai degrabă cu dronele iraniene din seria Shahed. Cu toate acestea, acestea sunt propulsate de un alt tip de elice, poziționată în partea din față, în timp ce Shahed are elicea în spate.

Totuși, principala diferență este de putere,  dronele raniene Shahed având o putere mult mai mare, cu un motor MADO MD-550E de 50 de cai putere (o copie iraniană fără licență a lui Limbach L550E german) și au o autonomie de peste 1.000 km pentru un sarcină utilă de 50 de kilograme.

Potrivit surselor rusești, dronele Italmas, care sunt fabricate de fabrica de arme ZALA din Izhevsk, sunt mai ușoare decât Shahed, motoarele lor au un sunet diferit și mai silențios decât Shahed, făcându-le mai greu de detectat și de doborât. Italmas folosește un motor pe benzină DLE-60 de 61 cmc, șapte cai putere, în doi cilindri și în doi timpi, care este folosit în principal de la aeromodele, relatează și Defense Express.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel