Rusia șicanează capabilitățile spațiale americane prin plasarea de “sateliți inspectori” pe orbite extrem de apropiate

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Starlink
Starlink

Rusia a lansat recent un satelit care este „probabil o armă contraspațială”, după cum a declarat săptămâna trecută Pentagonul, lansând noi acuzații potrivit cărora Rusia înarmează spațiul încâlcând astfel acordurile privind utilizarea spațiului cosmic.

Specialiștii spun că satelitul Kosmos, lansat de Federația Rusă pe 16 mai, a fost plasat pe o orbită care, în esență, îi permite să urmărească un satelit de cercetare american.

 

Sateliții implicați

 

„Este vorba de satelitul Kosmos 2576”, a declarat Pavel Podvig, cercetător principal la Institutul ONU pentru Cercetare în Dezarmare din Geneva. A fost lansat în urmă cu două săptămâni, la bordul unei rachete Soyuz, de la cosmodromul Plesetsk din nordul Rusiei.

„Se pare că satelitul este desfășurat în același plan orbital cu un satelit de cercetare imagistică al SUA”, a adăugat Podvig. Satelitul american se află pe o orbită sincronă cu soarele, permițându-i să observe timp îndelungat schimbările survenite într-o zonă.

Satelitul american este considerat a fi o capabilitate militară clasificată, din seria Keyhole 11, potrivit lui Podvig. Lansat în 2021, denumirea sa oficială este SUA 314. Încă din primii ani ai Războiului Rece, SUA au folosit „Keyhole” ca nume de cod pentru sistemele satelitare de culegere a imaginilor.

 

Cât de aproape sunt cei doi sateliți

 

„Nu poți să plasezi un satelit [și] să-l ții tot timpul aproape de un altul. Dar, în mișcarea lor, se apropie destul de mult unul de celălalt la fiecare câteva zile”, a declarat Podvig subliniind că Rusia declară uneori că aceștia sunt “sateliți inspectori”, o denumire care sugerează că Kremlinul folosește aceste nave spațiale pentru a monitoriza alți sateliți.

Acest lucru “deranjează armata americană", a continuat specialistul, pentru că, dacă o țară poate plasa un satelit pe același plan orbital cu un sistem spațial al unui rival, probabil că este capabilă să deterioreze acel sistem.

„Sunt încă destul de îndepărtați unul de celălalt”, a declarat Podvig, precizând o distanță de aproximativ 50 de kilometri între sateliții american și ruș în punctul cel mai apropiat.

„Dar totuși, după standardele spațiale, este destul de aproape”.

SUA și China au și ele așa-numiții sateliți inspectori, potrivit Victoriei Samson, specializată în problemele legate de securitate spațială militar, din cadrul Secure World Foundation. Țările pot desfășura sateliți inspectori cu multe obiective în minte, cum ar fi să vadă cum arată satelitul unei alte țări; colectarea de informații prin interceptarea comunicațiilor și testarea modului în care se poate afecta capacitatea unui satelit de obținere sau transmitere a imaginilor. Alte opțiuni mai radicale includ lansarea unui proiectil către un satelit sau țintirea acestuia cu arme cu energie dirijată.

 

Ce spune SUA?

 

„Rusia a lansat un satelit pe orbita joasă a Pământului pe care Statele Unite îl consideră o probabilă armă contraspațială capabilă să atace alți sateliți pe orbita joasă a Pământului”, a declarat ambasadorul american Robert Wood la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU de săptămâna trecută. „Rusia a desfășurat această nouă armă contraspațială pe aceeași orbită cu un satelit al guvernului SUA”.

Statele Unite susțin că Rusia a mai făcut acest lucru și înainte, în 2019 și 2022. Secretarul de presă al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, a declarat că SUA consideră că lansarea satelitului rus are „caracteristici asemănătoare încărcăturilor utile contraspațiale desfășurate anterior”, în acei ani, fără însă a preciza care sunt aceste caracteristici.

Comandamentul Spațial al SUA confirmă aceste evaluări și afirmă că, la fel ca în cazul tuturor lansărilor în spațiu, „va continua să urmărească modul în care se satelitul comportă pe orbită”.

 

Ce spune Rusia?

 

Este o știre falsă, potrivit ministrului adjunct de externe rus Serghei Ryabkov.

„Nu cred că ar trebui să răspundem la vreo știre falsă injectată de Washington”, a declarat diplomatul referitor la îngrijorările SUA, potrivit agenției ruse de presă Tass.

„Întotdeauna am vorbit cu consecvență împotriva plasării armelor de atac pe orbită apropiată de Pământ. Nu este întâmplător că Rusia, împreună cu un întreg număr de alte state, promovează inițiativa de a nu plasa primele armament în spațiu”, a declarat Ryabkov.

Foarte probabil, oficialul rus se referea la dezbaterea de lungă durată din Consiliul de Securitate al ONU, în cadrul căreia SUA și Rusia s-au contrazis pe marginea noțiunilor utilizate atunci când se face referire la armele plasate pe orbite.

Podvig, cercetătorul ONU, a declarat că, pe 20 mai, „Rusia a încercat să adopte o rezoluție care să interzică plasarea armelor în spațiu, care este un fel de temă de lungă durată în politica Rusiei”.

„Însă, după cum am înțeles, reprezentantul SUA a spus: Ei bine, tocmai ați lansat o armă în spațiu”.

 

Imaginea de ansamblu

 

Acuzația SUA este cea mai recentă dintr-o serie de astfel de controverse cu Rusia pe tema utilizării spațiului cosmic. Cele două părți se acuză reciproc că acționează cu rea-credință, amândouă susțin că nu vor arme în spațiu, dar ambele dețin forțe militare centrate pe capabilitățile din spațiu.

Administrația Biden le-a spus parlamentarilor în cadrul unor briefing-uri clasificate de la începutul acestui an că Rusia nu a desfășurat încă, dar lucrează la o armă spațială care folosește tehnologia nucleară pentru a distruge sateliții.

Săptămâna trecută, John D. Hill, secretar adjunct al apărării spațiale și antirachetă, a reiterat convingerea SUA că rușii dezvoltă o armă spațială. El a declarat unei subcomisii pentru serviciile armate din Senat că planurile Rusiei includ „un nou satelit care transportă un dispozitiv nuclear”.

„Această capabilitate ar putea reprezenta o amenințare pentru toți sateliții operați de țări și companii de pe tot globul”, a adăugat Hill, „precum și pentru serviciile vitale de comunicații, științifice, meteorologice, agricole, comerciale și de securitate națională de care depinde umanitatea”.

Hill i-a încurajat pe parlamentari să aprobe cererea președintelui Biden privind alocarea a 33,7 miliarde de dolari pentru bugetul spațial, în anul fiscal 2025.

Perioada următoare va fi una foarte încărcată pentru Rusia. După cum notează un forum rusesc de cosmonautică, lansarea din 16 mai care a pus Kosmos 2576 pe orbită este doar a doua dintre cele 18 lansări de sateliți pe care Ministerul rus al Apărării le-a planificat pentru acest an.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel