Potrivit precizărilor lui Magier, documentul semnat de cele două părți prevede furnizarea a 1.000 de drone Shahed 129 și, posibil, Shahed 191. După cum a declarat acesta, Teheranul a livrat deja Moscovei un simulator special pentru instruirea operatorilor pentru aceste tipuri de drone, precum și mai multe mașini. În opinia sa, partea rusă a întrebuințat deja mai multe drone iraniene în zona „operației militare speciale” din Ucraina, atât în calitate de platforme de atac, precum și ca mijloace de corectare a focului artileriei, având în vedere faptul că acestea pot rămâne în aer mai mult de o zi.
Expertul rus Boris Rozhin (colonelcassad) a scris pe contul său de Telegram, citându-l pe Magier, că Iranul percepe acordul cu Rusia privind dronele ca pe o recunoaștere a progreselor înregistrate de industria de apărare, în condițiile unor sancțiuni severe. În plus, documentul ar trebui chiar să confirme ridicarea sancțiunilor împotriva Iranului privind armele, fapt ce îi permite să vândă și să cumpere orice tip de armament.
În timp ce Occidentul estimează că Rusia a primit deja 46 de drone, la Moscova și Teheran e liniște privind acordul
Deocamdată nu există o confirmare oficială a acordului privind dronele, nici de la Moscova și nici de la Teheran. Cu toate acestea, în mass-media occidentală au apărut mai multe informații potrivit cărora Rusia și Iranul au semnat un acord în baza căruia Teheranul va furniza drone de atac, iar Moscova avioane de vânătoare multirol Su-35, destinate inițial Egiptului.
Specialiștii americani estimează că Rusia ar fi primit deja din Iran 46 de drone. Serviciile de informații americane apreciază că Iranul va trimite în total în Rusia până la 300 de drone de atac. Acest lucru se va întâmpla imediat ce militarii ruși vor fi antrenați pentru folosirea aparatelor de zbor fără pilot.
Comentariul autorului: Prezența dronelor iraniene în zona așa-zisei operației militare speciale a Rusiei din Ucraina a fost confirmată recent și de consilierul șefului oficiului președintelui ucrainean, Aleksei Arestovich.
Potrivit precizărilor sale, din cauza amenințării dronelor iraniene a fost amânată și declanșarea unei contraofensive a Forțelor Armate ale Ucrainei în sudul țării, în regiunile Herson și Zaporozhye.
Probabil, declarațiile acestuia s-au bazat și pe informațiile primite din SUA, ținând cont de faptul că datele sale coincid cu cele ale serviciilor speciale americane.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News