Rusia și-a retras „oferta nucleară”. Moscova spune că SUA au ratat „șansa unică” de a vedea înghețate focoasele nucleare ruse

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sistem rusesc Iskander, sursă foto: YouTube via. ArmyRecognition.com
Sistem rusesc Iskander, sursă foto: YouTube via. ArmyRecognition.com

Ministrul-adjunct de Externe al Federației Ruse, Serghei Riabkov, în cadrul unui discurs la Geneva, a declarat că oferta țării sale, adresată Statelor Unite ale Americii, cu privire la înghețarea focoaselor nucleare, nu mai e valabilă.

Amintim că anul trecut Federația Rusă a anunțat că este dispusă să îngheţe numărul total de focoase nucleare de care dispune, dacă Statele Unite fac acelaşi pas. „Oferta nucleară” a Moscovei a fost înaintată către SUA în contextul negocierilor pentru prelungirea tratatului nuclear START, ultimul tratat de control al armamentului rămas în vigoare între cele două mari puteri.

„Nu, (n.a. - oferta) nu mai e valabilă. A fost o ofertă unică. SUA au ratat ocazia”, a precizat numărul doi al diplomației ruse, citat de agenția de presă Tass.

Potrivit diplomatului rus, Kremlinul a înaintat această ofertă pentru a demonstra că are intenții serioase cu privire la un dialog pe acest subiect cu administrația anterioară americană.

„Nu au vrut (n.a. - americanii) înghețarea tuturor focoaselor, au dorit un mecanism de verificare și control extrem de intruziv asupra instalațiilor noastre nucleare”, a mai completat Riabkov.

 

New START, ultimul tratat de control al armamentului nuclear dintre SUA și Rusia

 

Amintim că la finalul lunii ianuarie, după învestirea președintelui Joe Biden, SUA și Federația Rusă au ajuns în cele din urmă la un acord pentru prelungirea Tratatului New START.

Tratatul New START reglementează controlul armelor la nivel global. Acordul limitează totodată și numărul focoaselor nucleare strategice, al rachetelor şi bombardierelor pe care SUA şi Rusia le pot desfăşura. 

Prelungirea noului acord a fost semnată pentru 5 ani.

Statele Unite au cerut Chinei să se alăture noului tratat, însă Beijingul a refuzat.

De precizat că în 2019 SUA s-au retras din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), încheiat în perioada Războiului Rece, prin care erau interzise rachetele balistice şi de croazieră, atât convenţionale cât şi nucleare, lansate de la sol şi cu raze de acţiune între 500 şi 5000 de kilometri. Washingtonul a acuzat Moscova că a încălcat INF, ceea ce partea rusă nu a recunoscut. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel