Aeronavele au fost deplasate pe aerodromul Mozdok din sud-vestul Federației Ruse pentru realimentare și redislocarea ulterioară pe aerodromurile de dislocare permanentă.
Pe timpul zborului, cele trei bombardiere au fost conduse de aeronava lider de tip Il-62, cu numărul de înregistrare RF-86572. Aceasta a întrebuințat indicativul radio RFF7008.
După cum rezultă din informații anterioare de pe Twitter, cele trei bombardiere dislocate temporar în Siria au fost aeronavele cu numerele de bord 15 roșu (număr de înregistrare RF-94149), 28 roșu (număr de înregistrare RF-94157) și 50 roșu (număr de înregistrare RF-34091). Primele două avioane aparțin Regimentului 52 Aviație de Bombardament - Shaykovka (Regiunea Kaluga), iar cea de-a treia provine de la Regimentul 200 Aviație de Bombardament - Belaya (Regiunea Irkutsk). Înainte de plecarea în misiune, aeronava de la Belaya a fost transferată la Shaykovka.
Într-o mișcare surpriză, bombardierele Tu-22M3 au fost dislocate în Siria, în cadrul Bazei Aeriene Hmeimim pe 25 mai. În ziua următoare, pe 26 mai, două dintre aeronave (RF-94149 și RF-94157) au îndeplinit o misiune de patrulare deasupra apelor neutre din estul Mării Mediterane. Sprijinul acesteia a fost asigurat de avioane de vânătoare de tip Su-35 și de o aeronavă AWACS de tip A-50U. Din imaginile prezentate de Ministerul rus al Apărării, rezultă faptul că avioanele Tu-22M3 deplasate în Siria au avut suspendate sub aripi rachete antinavă de tip Kh-22 sau Kh-32.
Deși inițial s-a crezut că misiunea bombardierelor Tu-22M3 în Siria și estul Mării Mediterane va fi una de durată, aceasta s-a desfășurat numai pe parcursul câtorva zile. Probabil că partea rusă a vizat doar verificarea posibilităților de dislocare în cadrul Bazei Aeriene Khmeimim din Siria a unor bombardiere aparținând Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică).
Acest lucru a devenit posibil în urma lucrărilor de modernizare a bazei, care au inclus construirea unei a doua piste de decolare/aterizare, datorită căreia, în prezent, Federația Rusă poate disloca în Siria orice tip de aeronavă din cadrul Forțelor Aerocosmice. În același timp, au fost testate procedurile de dislocare rapidă în Siria și de intrare imediată în funcțiune în Regiunea Mării Mediterane a bombardierelor cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3. Acestea vor fi puse în aplicare, dacă va fi cazul, pentru rezolvarea unor situații de urgență.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News