Rusia se va retrage din Consiliul Europei, stârnind întrebări privind reactivarea pedepsei cu moartea

Cătălin Costea |
Data publicării:
Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin
Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin

Rusia a anunțat că se va retrage din cel mai vechi organism al statului de drept din Europa, Consiliul Europei, stârnind întrebări cu privire la viitorul moratoriului asupra pedepsei cu moartea.

Kremlinul a instituit suspendarea temporară a pedepsei cu moartea, care rămâne totuși în vigoare în legislația rusă, ca o condiție a aderării sale la Consiliul Europei în 1996.

Imediat după ce președintele Vladimir Putin a anunțat invazia Ucrainei, pe 24 februarie, Consiliul Europei a suspendat toți reprezentanții ruși din cadrul organismului, fără însă a afecta reprezentarea Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Fostul președinte Dmitri Medvedev a declarat că suspendarea Rusiei din Consiliul Europei este o „ocazie bună” de a reactiva pedeapsa cu moartea.

„Rusia nu va participa la transformarea celei mai vechi organizații europene într-o altă platformă pentru invocarea superiorității occidentale și a narcisismului de către NATO și adeptul ei obedient, UE”, se precizează într-un mesaj difuzat ieri de Ministerul de Externe al Rusiei.

Declarația fermă a Ministerului rus de Externe nu conține însă și precizări privind momentul când Rusia intenționează să se retragă din organizația cu 47 de membri.

Calitatea de membru al Rusiei va expira la sfârșitul anului fiscal 2022, a declarat presei de stat senatorul Konstantin Kosacev, vicepreședintele Camerei superioare a parlamentului rus. Acesta a precizat că retragerea Rusiei din Consiliul Europei implică o denunțare a cartei sale și a Convenției Europene a Drepturilor Omului, care obligă statele membre inclusiv să renunțe la pedeapsa cu moartea.

 

Rusia se retrage din toate instituțiile Consiliului Europei

 

Kremlinul a întărit afirmația lui Kosacev, subliniind că ieșirea Rusiei din Consiliul Europei presupune retragerea din „toate instituțiile sale”.

Avocatul pentru drepturile omului Pavel Cikov a declarat că ieșirea Rusiei din Consiliul Europei necesită adoptarea unei noi legi în parlament, după care retragerea acesteia va fi finalizată cel mai devreme la 1 ianuarie 2023.

„Numai comitetul de miniștri poate retrage Rusia mai devreme”, a scris Cikov pe contul său de Telegram.

Între timp, a mai precizat Cikov, Curtea Europeană a Drepturilor Omului va fi încă obligată să examineze cele 15.000 de cereri depuse deja de cetățeni ruși, precum și cele ce vor fi depuse până de ieșirea oficială a Rusiei din Consiliul Europei.

În Ucraina, președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, consideră că retragerea anunțată a Rusiei din Consiliul Europei poate însemna că țara este cu un pas mai aproape de revenirea la pedeapsa cu moartea pentru cetățenii săi.

„Retragerea anunțată a Rusiei din Consiliul Europei poate însemna multe lucruri, inclusiv că Rusia nu se consideră oficial parte a Europei civilizate, nu împărtășește valorile și principiile ei. Rusia nu se va împovăra cu recomandări din partea organismelor europene, inclusiv a Comisiei de la Veneția, pentru cetățenii săi”, a scris oficialul ucrainean pe Facebook.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel