Rusia se transformă în sponsorul internațional al Phenianului: Moscova acuză Coreea de Sud de escaladarea tensiunilor din peninsula coreeană

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Kim Jong Un și Serghei Shoigu vizitează o expoziție de arme în Phenian, Coreea de Nord, la 26 iulie 2023. Sursa Foto: Korean Central News Agency.
Kim Jong Un și Serghei Shoigu vizitează o expoziție de arme în Phenian, Coreea de Nord, la 26 iulie 2023. Sursa Foto: Korean Central News Agency.

Ministerul rus de Externe a făcut acuzații serioase împotriva Coreei de Sud, susținând că aceasta este responsabilă pentru agravarea tensiunilor din peninsula coreeană.

Moscova sfidează încă o dată evidența. Deși acțiunile RPDC arată că Phenianul se pregătește de un conflict, rușii aruncă vina pe Coreea de Sud pentru escaladarea situației.

Adevărul e că Putin are nevoie ca de aer de muniția (chiar și cea învechită) pe care Phenianul o deține din belșug și sprijină ”plenar” regimul lui Kim: de la informații pentru programul balistic nord-coreean, până la susținere pe scena internațională.

Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un au intensificat recent relațiile diplomatice și militare, cu vizite reciproce și acorduri de cooperare.

Potrivit informațiilor agenției de presă Interfax, Putin a înaintat zilele acestea parlamentului Dumei de Stat o propunere de ratificare a parteneriatului strategic cu Coreea de Nord. În cazul unui atac armat asupra uneia dintre părți, acordul prevede asistență militară între cele două țări. 

 

Rusia se transformă în sponsorul internațional al Phenianului

Coreea de Sud acuză Nordul de mișcări ostile, după ce oficialii nord-coreeni au acuzat Seulul că a trimis drone peste capitala Phenian.

Într-o declarație oficială, Rusia solicită măsuri politice și diplomatice menite să restabilească pacea și stabilitatea între Coreea de Nord și Coreea de Sud, avertizând că o escaladare a conflictului ar putea avea consecințe grave.

Potrivit Reuters, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a spus că mișcările Coreei de Sud reprezintă o „încălcare clară a suveranității” Coreei de Nord.

Ea a subliniat că pacea pe termen lung poate fi realizată exclusiv prin mijloace politice și diplomatice, fără intervenție militară. Zaharova a subliniat că Rusia consideră că intențiile agresive ale Coreei de Sud și ale aliatului său, Statele Unite, reprezintă o amenințare la adresa stabilității în regiune.

Reamintim că, marți, Coreea de Nord și-a aruncat în aer câteva puncte din partea sa de zonă demilitarizată, ceea ce a crescut și mai mult tensiunile dintre cei doi vecini.

Experții criminaliști ucraineni au descoperit dovezi că Coreea de Nord a furnizat arme folosite în atacurile rusești asupra orașelor ucrainene. Președintele ucrainean Zelenski a declarat într-o adresă recentă că aceste dovezi arată „implicarea reală a Coreei de Nord” în războiul din Ucraina.

De asemenea, rușii antrenează trupe nord-coreene care vor fi trimise pe frontul din Ucraina.

Aceste evoluții complică și mai mult situația deja tensionată de pe scena internațională, în timp ce mulți solicită eforturi diplomatice urgente pentru a evita escaladarea în continuare a conflictului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel