Rusia se scufundă în dictatură și represiune. Curtifan compară asasinarea lui Nemțov (2015) în fața Kremlinului și asasinarea lui Navalnîi

Ion Voicu |
Data publicării:
Înmormântarea lui Alexei Navalnîi. Foto: Agerpres
Înmormântarea lui Alexei Navalnîi. Foto: Agerpres

Ieri a fost înmormântat la Moscova Alexei Navalnîi, ucis în colonia „Lupul polar” din Siberia, unde a fost încarcerat politic de regimul dictatorial al lui Vladimir Putin. Navalnîi a murit cu o lună înaintea simulacrului de scrutin prezidențial care va avea loc în Rusia peste câteva săptămâni.

Navalnîi a fost ultimul lider marcant al opoziției ruse într-un stat tot mai stragulat de aparatul masiv de represiune exercitat de conducerea fostului KGB-ist, în prezent președinte al Federației Ruse, Vladimir Putin.

Într-o intervenție la postul de televiziune B1 TV, Tudor Curtifan, redactorul-șef al DefenseRomania a amintit de asasinarea lui Boris Nețov, în februarie 2015, în contextul înmormântării lui Alexei Navalnîi la Moscova.

Nemțov a fost împușcat chiar în imediata apropiere de zidurile Kremlinului. Tudor Curtifan remarcă că la acel moment zeci de mii de oameni au protestat masiv în Federația Rusă, președintele Putin fiind nevoit să renunțe la strategia sa de a ignora total incidentul, asemenea cum s-a întâmplat în 2006 când a fost asasinată Anna Anna Politkovskaia. Putin a fost forțat să iasă public și să simuleze solicitarea unei anchete privind moartea lui Nemțov. 

 

„Sfidarea represiune” la înmormântarea lui Navalîi. Regimul lui Putin scufundă Rusia în represiune și dictatură, liderii liberali Boris Nemțov și Alexei Navalnîi fiind uciși la nouă ani distanță

 

2. Sursă foto... (alexei_navalnii_65795400.jpg)

Sursă foto: Alexei Navalnîi Facebook

„După uciderea lui Navalnîi au ieșit sute de oameni, au depus flori, au fost bătuți sau arestați. La înmormântare totuși au participat mii de oameni”, a precizat Curitfan, care a subliniat că am fost martorii unei sfidări a represiunii, comparând însă asasinatul lui Navalnîi cu cel al lui Nemțov.

„În 2015 asasinarea lui Boris Nemțov a generat proteste cu zeci de mii de oameni în stradă, Putin fiind nevoit să iasă public și să ceară o anchetă. Între 2015 și 2024, asasinarea lui Navalnîi, observăm că nivelul de represiune a crescut enorm. Ceea ce nu vedem în spatele ușilor închise e că societatea rusă e subjugată nu doar propagandei imense ci și unui aparat de represiune tot mai puternic, fapt ce explică lipsa protestelor masive și arată dimensiunea importanței miilor de oameni care au participat la înmormântarea lui Navalnîi”, a mai punctat Tudor Curtifan.

El a amintit că din punct de vedere electoral Alexei Navalnîi nu reprezenta un pericol pentru Vladimir Putin, Navalnîi fiind departe de anvergura politică a lui Nemțov și fiind mai degrabă un politician  rebel, modern și moscovit, însă ideea pe care Navalnîi o reprezenta era mult mai periculoasă pentru regimul lui Putin decât tracțiunea electorală a tânărului opozant.

Boris Nemțov, fost deputat, ministru și viceprim-ministru în perioada primului președinte al Rusiei, Boris Elțîn, a fost ucis prin împușcare la data de 27 februarie 2015 de către indivizi ceceni înarmați. Incidentul a avut loc într-un moment în care toate camerele de supraveghere din zonă erau nefuncționale.

Nemțov, un opozant carismatic, îl acuzase pe președintele rus Vladimir Putin de desfășurarea de trupe ruse în regiunea Donbas din estul Ucrainei și de corupție în organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci în 2014.

Cinci bărbați, toți provenind din Cecenia, au fost condamnați pentru planificarea și executarea asasinatului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel