Rușii pleacă din Nagorno-Karabah după ce au reușit cu „succes” să „mențină pacea”. Retragerea, o mișcare pentru a nu angaja Rusia într-un conflict în regiune

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele ruse nu au intervenit în conflictul de anul trecut, care a dus la recucerirea Nagorno-Karabah de către Azerbaidjan și la expulzarea în masă a etnicilor armeni.

Forțele ruse de „menținere a păcii” se vor retrage din regiunea Nagorgno-Karabah din Azerbaidjan, a anunțat miercuri Kremlinul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat mișcarea, răspunzând la o întrebare despre rapoartele din presa azeră despre retragere. „Da, chiar este cazul”, a spus Peskov reporterilor.

Pierderea Nagorgno-Karabah a provocat o ruptură în relațiile dintre Rusia și Armenia, iar în regiune se întâmplă o serie de modificări substanțiale, a remarcat și fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, într-o intervenție la Digi24.

”Situația din Armenia este explozivă”, avertizează Cristian Diaconescu; ”Armenia se detașează de Federația Rusă. Este evident și jocul Turciei legat de Azerbaidjan”, mai arată fostul oficial român, referindu-se inclusiv la gestul Armeniei care și-a suspendat participarea la CSTO - alianța de apărare condusă de Moscova - și la sprijinul puternic venit de la Ankara pentru regimul de la Baku.

”Europa, mai ales Franța, intervine în Armenia cu sprijin economic. Acolo există un potențial (de escaladare - n.r.), iar retragerea trupelor ruse a fost făcută tocmai în ideea de a nu angaja Federația Rusă într-un conflict în această zonă a CSI”, conchide fostul ministru de externe.

 

Ce au făcut trupele ruși de menținere a păcii în regiune?

 

Azerbaidjanul a preluat controlul în regiunea separatistă Nagorno-Karabah în septembrie anul trecut, în ciuda prezenței forțelor ruse de menținere a păcii acolo. Mișcarea a declanșat un exod în masă al etnicilor armeni, scrie DW.

Timp de aproape trei decenii, Nagorno-Karabah, care este recunoscut la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, a fost controlat de separatiștii pro-Erevan și avea o populație majoritară armeană.

În 2020, însă, o ofensivă sângeroasă de șase săptămâni a forțelor azere a capturat o mare parte din Nagorno-Karabah și zonele învecinate. 

Ca parte a unui acord de încetare a focului, negociat de Moscova, între Baku și Erevan, Rusia a desfășurat o forță de menținere a păcii de 2.000 de oameni în regiune.

În septembrie 2023, într-o ofensivă fulgerătoare de o zi pe care trupele ruse de menținere a păcii nu au putut să o prevină, Baku și-a încheiat preluarea Nagorno-Karabah.

Acest lucru a declanșat o criză a refugiaților, deoarece aproape întreaga populație locală de aproximativ 100.000 de etnici armeni a plecat în Armenia, temându-se de represiune.

Conflictul a provocat o ruptură în relațiile dintre Rusia și Armenia, unul din aliații tradiționali ai Moscovei care a menținut relații calde cu Baku.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a criticat în repetate rânduri Rusia pentru că nu a intervenit în sprijinul țării sale în fața a ceea ce el numește agresiune azeră.

El a spus recent că Erevan și-a suspendat de facto participarea la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condusă de Moscova, o alianță de apărare. 

Erevan s-a alăturat, de asemenea, Curții Penale Internaționale împotriva dorințelor Moscovei. Mișcarea obligă Erevanul să-l aresteze pe președintele rus Vladimir Putin în cazul în care acesta va vizita Armenia.

Între timp, Armenia și Azerbaidjan încearcă să negocieze un acord de pace mai larg.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel