Publicitate
CLARIFICARE: Deși existau informații privind iminența livrărilor de rachete balistice iraniene, oficialii de la Teheran încă ezită să trimită astfel de echipamente, temându-se că o astfel de mișcare ar duce la măsuri de retaliere, venite din partea Occidentului. Astfel, cel puțin până la sfârșitul lui 2022, Rusia nu primise încă niciun lot de rachete balistice din Iran.
Știrea inițială:
Experții militari străini apreciază că va fi foarte dificil pentru armata ucraineană să se apere împotriva acestor arme, care pot lovi ținte oriunde în țară, punând în pericol, de exemplu, infrastructura energetică deja uzată.
Între timp, sistemele de rachete antiaeriene NASAMS furnizate de Occident și sistemele germane IRIS-T pot oferi o oarecare asistență Ucrainei. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste sisteme de apărare antiaeriană nu poate intercepta un număr mare de rachete balistice iraniene. Potrivit specialiștilor amricani, Kievul se poate baza într-o oarecare măsură și pe sistemele sovietice învechite de tip S-300, care însă sunt disponibile doar într-un număr mic în Forțele Armate ale Ucrainei.
Trebuie precizat faptul că rachetele balistice lovesc mult mai puternic decât rachetele de croazieră și poartă focoase mai mari decât dronele kamikaze cu rază lungă de acțiune. Precizia rachetelor balistice iraniene cu rază scurtă de acțiune este cunoscută în Occident. Acestea sunt destul de capabile să distrugă centrele de producere și distribuire a energiei electrice ucrainene, ceea ce poate să conducă la consecințe foarte neplăcute.
WarZone a subliniat faptul că eficiența rachetelor balistice iraniene a fost testată în practică, inclusiv împotriva intereselor SUA și aliaților săi din Irak. În același timp, se știe că rachetele iraniene sunt rapide și manevrabile, ceea ce le face dificil de interceptat și oferă un impact kinetic sporit chiar și împotriva țintelor întărite. Chiar și câteva sute de astfel de rachete, care își ating țintele fără piedici, pot duce la o catastrofă pentru industria energetică din Ucraina.
Pentru a contracara astfel de arme, Washingtonul va trebui să transfere la Kiev sisteme de apărare antiaeriană MIM-104 Patriot pentru interceptarea rachetelor balistice, iar în viitor chiar rachete balistice cu rază scurtă de acțiune MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News