Rusia se pregăteşte pentru cea mai grea misiune la Kursk: Forţele ucrainene înaintează către o importantă centrală nucleară

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Orașul rus Suja, aflat sub controlul militarilor Forţelor Armate Ucrainene (AFU). O importantă facilitate a companiei ruse Gazprom, aflată pe raza oraşului Suja, este controlată de Batalionul 99 Mecanizat. Sursa foto: focus-news.net.
Orașul rus Suja, aflat sub controlul militarilor Forţelor Armate Ucrainene (AFU). O importantă facilitate a companiei ruse Gazprom, aflată pe raza oraşului Suja, este controlată de Batalionul 99 Mecanizat. Sursa foto: focus-news.net.

Rusia se pregătește să apere centrala nucleară de la Kursk, în timp ce trupele ucrainene se apropie de aceasta, a relatat la 9 august agenția de presă independentă rusă IStories. Centrala nucleară Kursk este situată la aproape 80 de kilometri (49 de mile) de orașul Sudzha din regiunea Kursk.

În cursul zilei de ieri, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele ruse se luptă cu soldații ucraineni la periferia de vest a orașului Sudzha, în timp ce incursiunea ucrainenilor on regiunea rusa Kursk continuă în cea de-a patra zi.

Intrările la centrala nucleară din Kursk au fost blocate începând cu după-amiaza zilei de 9 august, a afirmat rețeaua de ziare regionale pro-guvernamentale Bloknot, citând sursele sale confidențiale.

Potrivit Bloknot, toate unitățile în construcție ale centralei nucleare au fost scoase de sub tensiune, iar lucrătorii din construcții au părăsit șantierul.

Anterior, tot personalul de securitate de sex masculin a fost retras de la uzină, rămânând doar ofițeri femei din Garda Națională Rusă, cunoscută sub numele de Rosgvardia. În urma acestei mișcări, Rosgvardia a declarat că "întărește securitatea la centrală", a relatat IStories.

Ofițerii de sex masculin din Rosgvardia au revenit ulterior la datorie, a declarat un angajat al centralei nucleare Kursk pentru IStories pe 9 august, sub rezerva anonimatului.

Conducerea a recomandat angajaților centralei să își ia concediu pe propria cheltuială și să își evacueze copiii, a declarat sursa pentru IStories.

Potrivit presei ruse, lucrătorii care locuiesc în orașul vecin Kurchatov au părăsit șantierul centralei începând cu 7 august.

Rosatom, compania rusă de stat pentru energie nucleară, a confirmat, de asemenea, că a redus numărul lucrătorilor din construcții aflaţi la centrală.

Conducerea nu oferă personalului nicio instrucțiune cu privire la planul de acțiune în cazul unei actiuni asupra centralei, în timp ce angajații lucrează în buncăre cu pereți groși, a relatat IStories, citând unul dintre angajatii centralei.

Luptele au loc la "câteva zeci de kilometri" de Kurchatov, în regiunea Kursk, a declarat primarul orașului, Igor Korpunkov. Orașul este situat la aproximativ 150 de kilometri de regiunea Sumy din Ucraina și găzduiește centrala nucleară Kursk.

The Kyiv Independent nu a putut verifica aceste afirmații. Kievul a menținut până acum o politică a tăcerii, însă președintele Volodimir Zelenski a declarat la 8 august că "Rusia a adus războiul pe teritoriul nostru și ar trebui să simtă ce a făcut". El nu a menționat în mod direct incursiunea în regiunea Kursk.

 

Rusia nu dorește redistribuirea forțelor la Kursk pentru a evita perturbarea ofensivei lor

 

Comandamentul militar rus s-ar putea împotrivi în prezent redistribuirii forțelor de pe alte fronturi operaționale pentru a preveni ca evenimentele din regiunea Kursk din Rusia să perturbe operațiunile ofensive rusești din estul Ucrainei, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW)

Comandamentul militar al Rusiei ,,pare să se bazeze pe unitățile existente desfășurate în zona frontierei internaționale și pe forțele ușor disponibile în ariergardă, dintre care majoritatea sunt unități dotate cu recruți și forțe neregulate, pentru a face față incursiunii ucrainene în curs în regiunea Kursk. Aceste unități ar fi probabil primele care ar răspunde, chiar dacă comandamentul militar rus a decis să transfere unități suplimentare, mai experimentate, din alte părți ale teatrului de operații." 

Un blogger militar rus a susținut că unități din Corpul 44 de Armată (Districtul militar Leningrad) al Grupului de Forțe Nordice al Rusiei operează în prezent în apropiere de Rilsk, regiunea Kursk. Cu toate acestea, el a speculat că comandamentul militar rus ar putea redistribui forțe întrunite inițial pentru o ofensivă în nordul regiunii Harkov din Ucraina.  

Dacă această afirmație este corectă, aceasta sugerează că este posibil ca conducerea militară rusă să fi stabilit că abandonarea ofensivei din nordul Harkovului este un compromis necesar pentru a evita retragerea de forțe din secțiunile cu prioritate mai mare ale frontului.  

O redistribuire mai amplă a forțelor ruse de pe linia frontului este de așteptat să fie mai treptată, cu unități de primă linie mai capabile care vor ajunge probabil în regiunea Kursk în următoarele câteva zile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel