Rusia se pregătește să reia testele la racheta de croazieră cu propulsie nucleară

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Rusia-siloz de rachete nucleare
Rusia-siloz de rachete nucleare

Noi fotografii prin satelit, realizate de Planet Labs în septembrie, arată că Rusia intenționează să reia zborurile de testare ale rachetei de croazieră cu propulsie nucleară - “Burevestnik”, la un loc de lansare din Oceanul Arctic.

Michael Duitsman și Jeffrey Lewis, experți în cadrul Centrului de Studii privind Neproliferarea armelor de distrugere în masă (CSN), după ce au analizat imaginile din satelit, au concluzionat că se înregistrează niveluri ridicate de activitate într-o locație folosită anterior pentru a testa racheta de croazieră alimentată cu energie nucleară.

1. -imagine fara descriere- (centru_nuclear_71233600.jpeg)

Activitatea se desfășoară în trei puncte principale din locația respectivă, astfel:

- Rusia a reconstruit platforma de lansare de pe care au fost lansate rachete în trecut. Noua platformă a fost reorientată pentru a schimba direcția în care sunt lansate rachetele;

- Există un număr mare de containere de transport maritim în două zone de deservire, inclusiv în zona clădirii probabil desemnată pentru rachetă;

- Rusia a construit o nouă platformă de aterizare pentru elicoptere în apropierea clădirii pentru rachetă. (Elicopterele sunt un mod obișnuit de transport la locul testului.)

În plus față de apariția containerelor de transport maritim la fața locului, site-urile web de monitorizare a traficului navelor au indicat prezența navelor de transport în proximitatea locației. 

Cei doi experți au căutat și o altă explicație privind prezența navală intensificată - cercetări geologice într-un câmp de minereu la 30 km sud-est de locul de lansare, dar acest lucru nu ar explica construirea unei noi platforme de lansare.

Potrivit informațiilor anterioare, Rusia a efectuat, în noiembrie 2017, cel puțin un zbor de test al rachetei de croazieră cu propulsie nucleară de pe această locație din arhipelagul Novaya Zemlya. Iar, în perioada noiembrie 2017 - februarie 2018, ar fi fost executate în total patru teste, dar niciunul dintre acestea nu a fost considerat reușit.

2. -imagine fara descriere- (centru_nuclear_2_51032700.jpeg)

În martie 2018, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat publicității un videoclip al unui test la rachetei de croazieră cu energie nucleară, care a permis cercetătorilor din surse deschise, inclusiv analiștilor de la Centrul James Martin pentru Studii de Neproliferare, să identifice locația din arhipelagul Novaya Zemlya.

După 2018, Rusia pare să fi întrerupt testarea rachetei, tehnica din locația respectivă fiind dezasamblată. O încercare din august 2019 de a recupera o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară de pe fundul mării lângă localitatea Nyonoksa (țărmul Mării Albe) s-a încheiat cu un dezastru, cinci oameni de știință ruși pierzându-și viața. Explozia de atunci s-a dovedit destul de puternică fiind detectată de stațiile seismice.

Comentariul autorului: Conform specialiștilor în rachete, noua armă pe care Rusia intenționează să o creeze, va zbura atâta timp, cât va funcționa minireactorul nuclear montat pe rachetă, acesta furnizându-i energia necesară deplasării. Specialiștii au precizat că racheta ar putea înconjura de câteva ori pământul, înainte de a fi direcționată către țintă.

SUA au analizat ideea în anii 1950 și 1960, dar prototipul a produs evacuări extrem de radioactive și s-a renunțat la această idee.

O astfel de rachetă dacă este realizabilă, evident creează o presiune mare asupra adversarului, deoarece odată lansată, va putea fi menținută în zbor o perioadă aproape nelimitată. O rachetă de croazieră în zbor este dificil de monitorizat comparativ cu locațiile clasice de la sol, de pe submarine și navele de luptă, care sunt permanent în vizorul adversarilor.

Pe lângă semnificația strategică a armei, este de luat în calcul că în perioada testelor, în care tehnologia se pune la punct, riscul de accidente este ridicat, iar pe lângă acesta apare și riscul de poluare nucleară, în special pentru zonele arctice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel