Moscova e gata să ”elibereze” și Georgia și se oferă să ajute militar guvernul de la Tbilisi pentru a rămâne la putere

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Un Il-76 transportând parașutiști militari ruși. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Un Il-76 transportând parașutiști militari ruși. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Andrei Klimov, vicepreședintele Consiliului Federației Ruse - camera superioară a Adunării Federale (Parlamentul) -  a declarat că Rusia este pregătită să ajute militar partidul Georgian, aflat la guvernare, să rămână la putere, dacă acesta o cere.

Ziarul The Kyiv Independent citează declarația lui Klimov, făcută  la o întâlnire a Clubului Prietenilor Rusiei de la Moscova, transmisă de televiziunea georgiană Pirveli.

Evident, Rusia va motiva o eventuală intervenție militară în Georgia în stilul caracteristic al Moscovei, care va folosi justificări precum menținerea păcii în regiune, stabilizarea țării împotriva unei lovituri de stat sau protejarea etnicilor ruși.

Klimov a comparat situația cu Siria cu președintele Bashar al-Assad. Potrivit lui Klimov, Rusia va ajuta militar pe oricine va cere acest lucru. 

”Orice lovitură de stat este intervenția forțelor externe în treburile interne ale altui stat, ceea ce reprezintă o încălcare a Cartei ONU. Vă voi spune altfel, de exemplu, a existat o încercare de a răsturna statul din Siria. Când guvernul legitim al lui Assad ne-a cerut asistență militară, le-am oferit această asistență și, după cum știți, situația din Siria s-a stabilizat”, a spus Klimov. 

De fapt, situația stă pușin diferit de cum lasă oficialul rus să se înțeleagă. Forțele ruse care operează în Siria au fost acuzate de ONU și de alte organizații că au comis crime de război în țară, inclusiv bombardarea spitalelor sau așa-numitele atacuri cu două atingeri, adică atacuri în care aceeași țintă este atacată din nou într-o scurtă perioadă de timp.

Această tactică are scopul de a maximiza distrugerea și de a ataca atât ținta inițială, cât și pe cei care răspund sau intervin după primul atac. Al doilea val este adesea destinat să lovească echipele de salvare, civilii care încearcă să ajute răniții sau să repare daunele, și orice forțe suplimentare care au fost mobilizate în zonă ca răspuns la primul atac.

Klimov a vorbit despre o posibilă intervenție militară în Georgia la scurt timp după ce a devenit clar că georgienii percep Rusia drept cea mai mare amenințare la adresa statului georgian.

Într-un sondaj publicat la jumătatea lunii iulie, 69% dintre respondenți au fost de acord cu această afirmație, un procent în continuă creștere de la 66% în 2021, 49% în 2019, 40% în 2017 și 35% în 2012, a raportat tot The Kyiv Independent, citând un sondaj realizat de compania analitică The Caucaus Barometer.

Se pare că rata în care georgienii îi percep pe ruși drept o amenințare crește direct proporțional cu apropierea dintre guvernul georgian și Rusia. Un exemplu în acest sens sunt intențiile actualului guvern de a restabili relațiile diplomatice cu Moscova. În plus, guvernul georgian a adoptat și o lege privind agenții străini, care seamănă izbitor de mult cu legea adoptată în trecut de Moscova.

Legea privind agenții străini prevede că organizațiile care primesc finanțare din străinătate să fie etichetate drept „agenți străini”, ecou cu legislația rusă represivă folosită pentru a reprima criticii regimului de la Kremlin.

Legislația controversată a stârnit proteste larg răspândite în toată țara, care s-au transformat în incidente violente, în timp ce poliția a încercat să înăbușe demonstrațiile cu tunuri de apă și gloanțe de cauciuc. Un astfel de eveniment a avut loc la mijlocul lunii mai, când 50.000 de oameni au ieșit pe străzile din Tbilisi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel