Nevskoe Design Bureau, un birou de cercetare și proiectare de top din industria construcțiilor navale din Rusia, elaborează diverse propuneri de noi portavioane, inclusiv nave hibride modulare, pentru Marina rusă. Producătorul rus de nave de război Nevskoe Design Bureau a dezvăluit ceea ce pare a fi un nou concept de portavion modular, denumit „UMK Varan”.
#Russia's #Nevskoe design bureau unveils UMK Varan aircraft carrier concept. https://t.co/dDCk2rn6B4
— DefPost (@defpostmedia) January 19, 2021
Compania spune că misiunea sa principală ar fi crearea unui ’’aerodrom plutitor’’ pentru aeronavele de luptă.
Aşa cum se prezintă pe hârtie, UMK Varan este o navă de tip portavion, caracterizată printr-un grad ridicat de automatizare și posibilitatea utilizării sistemelor robotizate. Poate transporta 24 de avioane multi-rol, șase elicoptere și până la 20 de vehicule aeriene fără pilot, potrivit Defence-Blog.
Deplasarea navei este de aproximativ 45 mii tone, lungime - aproximativ 250 m, lățime - 65 m, pescaj - 9 m şi capabil să atingă o viteză de până la 26 de noduri.
După cum menţionează Nevskoe Design Bureau, ’’aerodromurile plutitoare’’ pot fi utilizate pentru a sprijini misiunile de transport, salvare și aviație militară în Arctică, pentru a asigura siguranța navigației pe ruta Mării Nordului și pentru a ajuta la îndeplinirea obiectivelor din Zona Arctică ale Ministerului rus al Apărării.
Nevskoe Design Bureau a uitat să precizeze cele mai importante aspecte atunci când vine vorba de prezentarea unui proiect militar, costul şi durata de realizare.
Pe hârtie totul arată bine, dar tot o promisiune rămâne şi UMK Varan
Analistul britanic George Allison scrie pentru publicaţia UK Defence Journal, ironic cei drept, ca cititorii pasionaţi de domeniul militar vor observa singuri că Rusia dezvăluie câte un nou design de portavion la fiecare două luni, dar acestea rămân la nivel de desen tehnic sau macheta şi nu ’’văd niciodată lumina zilei’’.
,,Nu pot ignora imensul sentiment de deja-vu atunci când scriu acest articol, deoarece am scris ceva similar în 2019’’, precizează George Allison, într-o manieră ironică, cu privire la noul concept de portavion al Rusiei.
Atât de multe ’’noi concepte de portavion’’ a tot prezentat Rusia în ultimii ani, încât le-am pierdut număr, dar dintre cele de care ne aducem aminte ar fi:
- La începutul anului 2020, acelaşi biroul de proiectare, Nevskoye, a dezvăluit proiectul pentru un viitor portavion nuclear, numit „Lamantin" (proiectul 11430E). Macheta portavionului nuclear pe care industria navala rusă ar vrea să-l construiască a fost expusă, la sfârşitul anului 2019, în cadrul unei expoziții militare la Sankt-Petersburg, potrivit United Shipbuilding Corporation.
Se pare că Rusia vizează la un nou portavion, de fapt ceva necesar şi aşteptat de mult timp pentru Forţele Navale, în timp ce singurul portavion rusesc, Amiral Kuznețov, afectat recent de un incendiu major în portul Murmansk.
- Tot anul trecut, a fost lansată informaţia ca rușii se gândesc să dezvolte un portavion nuclear, sau chiar unul catamaran. Dacă proiectul se va materializa, deși acest lucru pare foarte greu de crezut, noul portavion catamaran va avea două coci unite la nivel superior de puntea de decolare și ar reprezenta o premieră, fiind primul portavion din lume dezvoltat astfel. Însă o asemenea dezvoltare va reprezenta și o adevărată provocare pentru industria rusă.
Cu alte cuvinte, toate arată bine pe hârtie, dar Marina militară rusă nu poate naviga oceanele lumii cu machete de plastic ale unor portavioane.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News