Portalul rus Vzglyad a publicat un material propagandistic despre armele minune ale Rusiei care vor ajuta Armata rusă să „obțină victoria” în Ucraina.
Printre aceste arme regăsim dronele kamikaze Lancet, elicoptere Ka-52 și Mi-28 cu rachete ghidate, bombardiere strategice Tu-95M, Tu-160 și Tu-22M3 și, desigur rachete Kalibr utilizate intens. Nu aveau cum să nu fie trecute pe listă și rachetele hipersonice Kinzhal, despre care rușii anunță din nou că sunt „imposibil de interceptat”.
Desigur, niciun cuvând despre cimitirul de Ka-52 din Ucraina sau despre faptul că rachetele hipersonice Kinzhal nu sunt tocmai hipersonice, existând date confirmate de Washington cu privire la interceptarea unor astfel de rachete de către sistemele de apărare antiaeriană Patriot.
Ce atrage atenția în materialul citat e că pe lista „armelor minune” care pot ajuta rușii să „obțină victoria” în Ucraina se numără și aruncătoare de flăcări de tip TOS-2 Solntsepek, versiunea modernă.
Rușii spun că aruncătoarele de flăcări TOS-2 Solntsepek sunt considerate de ucraineni printre armele „teribile” ruse. Ce știm de TOS-2 Solntsepek
TOS-1A Solntsepek. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Sursa citată trece pe lista armelor „minune” și aruncătoarele de flăcări TOS-2 Solntsepek. Propagandiștii ruși susțin că acestea au fost folosite deja în Ucraina.
„Niciun alt sistem terestu nu se poate compara cu TOS-2 în ceea ce privește puterea distructivă. O salvă transofrmă zeci de metri pătrați într-un cazan de foc distrugând orice formă de viață în perimetru”, precizează sursa citată care adaugă faptul că „prizonierii de război ucraineni consideră TOS-2 printre cele mai teribile arme ale Armatei ruse”.
Cu toate acestea, ei identifică un minus important: Capacitatea limitată ca aruncătoarele să fie folosite pe câmpul de luptă ca game changer în contextul razei mici.
Știm că încă din urmă cu trei ani, în 2020, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a declarat că Federația Rusă va testa noile aruncătoare de flăcări grele de tip TOS-2 la exercițiul de comandament și stat major la nivel strategic Caucaz-2020.
Sistemul Solntsepek a fost dezvoltat în anul 2001, pe șasiul tancului T-72. Acesta este destinat pentru sprijinirea cu foc a subunităților de infanterie moto și tancuri, distrugerea structurilor și clădirilor, precum și dezactivarea vehiculelor ușor blindate și auto ale adversarului.
TOS-2 a fost prezentat pentru prima dată la Parada militară de la Moscova din 24 iunie 2020, la care au participat nouă sisteme TOS-1A Solntsepek și patru TOS-2 Tosochka.
Despre dezvoltarea noului sistem s-a aflat în vara anului 2017, la salonul aerocosmic internațional MAKS-2017. Achiziționarea acestuia pentru armata rusă a fost prevăzută în Programul de stat pentru înzestrare pentru perioada 2018-2027.
TOS-2 este echipat cu un sistem automatizat de conducere a focului, precum și cu mijloace moderne de navigație, comunicații și control.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News