Cu o zi în urmă, armata rusă a declarat că a interceptat bombardiere B-52H deasupra mărilor Neagră şi Baltică, dar ministerul nu precizează unde are loc interceptarea din înregistrarea video publicată.
Potrivit RIA Novosti, bombardierele americane nu au încălcat graniţa Federaţiei Ruse, iar avioanele ruseşti au efectuat interceptările în conformitate cu reglementările internaţionale.
La 17 iunie, trei bombardiere strategice B-52 Stratofortress au participat la zboruri transatlantice dus-întors de la o bază aeriană din Dakota de Nord în Europa, potrivit The Aviationist.
Cele trei aparate (60-0009/'HODOR51', 61-0038/'HODOR52', 61-0005/'HODOR53') au traversat Atlanticul în două zboruri: HODOR 51-52 au ajuns primele în Marea Britanie, fiind urmate după aproximativ 30 de minute de HODOR53.
Primele două bombardiere s-au îndreptat apoi în direcţia sud-est spre România şi Marea Neagră, cel de-al treilea spre est, fiind observat deasupra oraşului Kiel, pe coasta Germaniei de la Marea Baltică.
Nu se ştie exact unde a zburat după aceea HODOR 53, dar aparatul a fost interceptat de aviaţia rusă în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Baltice (cel mai probabil nu departe de regiunea Kaliningrad, unde îşi au baza Su-27 Flankers pentru a efectua misiuni în caz de alertă), după care a revenit la baza sa CONUS (partea continentală a SUA).
În acelaşi timp, bombardierele HODOR 51 şi HODOR 52 au fost interceptate deasupra Mării Negre de avioane Su-27 ridicate de la sol de la baza lor din Crimeea, potrivit TASS.
Mai târziu, cele două bombardiere au fost observate zburând în direcţia nord-vest, deasupra Olandei.
SUA nu au confirmat încă informaţiile ruse, dar interceptări de acest gen între avioane ruseşti sau americane ori aparţinând aliaţilor SUA din cadrul NATO au loc cu regularitate în ultimul timp. Cu toate acestea, deşi nu este prima dată când avioane americane sunt interceptate de aparate militare ruse, nu se întâmplă prea des ca B-52 să opereze în Marea Baltică şi Marea Neagră şi să fie interceptate acolo de aviaţia rusă, potrivit The Aviationist.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News