Rusia se joacă cu focul la granița României. Rușii susțin că vor vâna F-16 la frontiera noastră și acuză o tactică SF pe care o vor folosi ucrainenii

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon sub comanda Ucrainei. Photo: ZSU via Militarnyi
F-16 Fighting Falcon sub comanda Ucrainei. Photo: ZSU via Militarnyi

Pare ireal, dar rușii amenință că vor vâna avioanele F-16 la granițele României și acuză faptul ucrainenii vor folosi în tacticile de luptă spațiul aerian al României. Propaganda rusă „going wild” zilele acestea în media din Federație, iar România pare să fie „ținta” preferată a acesteia.

Situația de la frontieră tinde să escaladeze. Dacă până în prezent ne confruntăm cu pericolul dronelor rusești care atacă constant porturile ucrainene de la Gurile Dunării și a căror componente cad pe teritoriul românesc, după ce sunt lovite de antiaeriana ucraineană, de data aceasta situația poate deveni mai gravă în contextul în care rușii anunță că în apropiere de frontierele României se va desfășura ceea ce ei numesc „vânătoare de F-16 ucrainene”. 

Astfel, ocupantul pregătește să lovească, de data aceasta cu rachete, punctele de infrastructură ucraineană și avioanele F-16 ucrainene pe care, susțin rușii, Kievul le va desfășura în apropiere de granița României. 

Amintim că deja militarii ruși au atacat aerodromul de salt din regiunea Nikolaev, pregătit de Forțele Aeriene ale Ucrainei pentru desfășurarea temporară a avioanelor de vânătoare F-16.

Pe aerodrom se aflau rachete cu bazare aeriană, precum și personal de zbor, inclusiv din străinătate.

Amintim că România are aproximativ 650 de kilometri de graniță cu Ucraina, fiind de departe statul aliat cu cea mai lungă frontieră cu ucrainenii.

 

Scenariu de film hollywoodian în propaganda rusă: Tacticile de luptă ale F-16 ucrainene vor ține cont de intrarea în spațiul aerian al României. Rachetele ruse și „vânătoarea” de F-16, la granițele României?

 

2. Cerul Ucra... (avion-f-16-ucraina_88371600.jpg)

Cerul Ucrainei este acum apărat de avioanele de luptă multifuncționale F-16 ale Forțelor Aeriene Ucrainene, care au sărbătorit 4 august, la 20 de ani de existență, anunțul oficial a fost dedicat acestei date. Sursa Foto: Defense Express.

Portalul rus de propagandă pro-război Vzglyad anunță citând experți din zona aviației militare ruse că ucrainenii vor disloca avioanele F-16 în apropiere de granița României. Acest lucru va oferi, spun rușii, capacitate de a alimenta rapid F-urile și de a le „ascunde” de rachetele rusești.

Rușii acuză faptul că un avion de realimentare A330 Stratotanker britanic operat de Royal Air Force se află la Constanța și va lua parte la realimentarea avioanelor F-16 ucrainene care „vor decola de pe o bază aeriană din România și vor ateriza în Ucraina pe aerodromul LimanskoyeLimanskoye”. O narațiune falsă care a mai fost aruncată în media de propaganda rusă. Avioanele F-16 ucrainene nu vor opera din țara noastră.

Sursa citată merge mai departe și spune că F-urile ucrainene vor fi dislocate la granița României iar această decizie nu e întâmplătoare. 

Experții ruși susțin că aerodromul din Limansky nu va fi „destinația finală” a avioanelor F-16 iar acestea vor fi dislocate în regiunea Odesa. 

Vladimir Popov, pilot de vânătoare rus, afirmă că motivul principal e pentru a fi cât mai aproape de granița României.

„Există mai multe motive pentru acest lucru (n.r. - dislocarea avioanelor F-16 ucrainene în regiunea Odesa). În primul rând e proximitatea de frontiera cu România. Acest lucru face posibilă implementarea unei strategii de „retragere din atac”; adică dacă forțele armate ucrainene primesc informații despre un atac venit dinspre noi împotriva F-urilor ucrainene, ei vor avea posibilitatea să intre rapid în spațiul aerian românesc, unde teoretic noi nu vom lovi”, afirmă pilotul rus.

Acesta merge mai departe în narațiunea sa SF, demnă mai degrabă de un film hollywoodian, și afirmă că al doilea motiv e că F-urile ucrainene vor trece prin procese de mentenanță în țara noastră. 

3. Avioane F-... (f-16-romania_77758800.jpg)

Avioane F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române

„În al doilea rând pe teritoriul României există o bază tehnică pentru deservirea F-16. Dacă sunt probleme cu avionul acestea pot fi transferate rapid în România pentru reparații ulterioare”, a conchis pilotul rus.

El conchide amenințând cu „riscuri colosale” pentru România.

„Ucrainenii vor încerca în mod regulat să mute avioanele de la un aerodrom la altul. Va fi dificil de realizat căci Rusia va lovi toată infrastructura de F-16 de pe teritoriul Ucrainei. Poate că după unele misiuni avioanele vor încerca să „scape” zburând în România sau Moldova, dar acesta va fi un risc colosal pentru ambele țări”, a mai afirmat pilotul rus.

CITEȘTE ȘI: Primele imagini cu momentul lansării unor rachete Storm Shadow/SCALP de pe un avion de luptă ucrainean Su-24 (Video)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel