Rusia se înconjoară de ”pitici” nucleari: Belarusul anunță o nouă doctrină nucleară

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem Iskander / Foto: ministerul rus al apărării
Sistem Iskander / Foto: ministerul rus al apărării

Anul trecut, Putin și Lukașenko au convenit transferul în Belarus a unor armelor nucleare tactice care sunt destinate utilizării pe câmpul de luptă, cu rază scurtă de acțiune și o putere mai mică decât armele nucleare strategice.

Ministrul apărării din Belarus a declarat aseară că țara sa va prezenta o nouă doctrină militară care acum prevede pentru prima dată utilizarea armelor nucleare.

Belarusul este al doilea aliat al Rusiei care își modifică doctrina militară pentru integrarea armelor nucleare, după ce Coreea de Nord și-a adaptat anul trecut doctrina militară după ce a anunțat că a devenit o putere nucleară.

Pe viitor, nu ar trebui să surprindă un anunț similar al Iranului (atunci, rămâne de văzut care va fi reacția statelor occidentale, dar mai ales a Israelului).

Deși nu este clar cum ar putea fi aplicată noua doctrină în privința armelor rusești, mutarea Belarusului reprezintă încă o escaladare în privința posturii militare.

Amintim că anul trecut, Rusia a trimis arme nucleare tactice pentru a fi staționate în Belarus, deși nu există detalii câte astfel de arme au fost trimise. Moscova a declarat că va păstra controlul asupra armelor nucleare de pe teritoriul Belarusului.

„Exprimăm în mod clar pozițiile Belarusului cu privire la utilizarea armelor nucleare tactice staționate pe teritoriul nostru”, a declarat ministrul Apărării, Viktor Hrenin, la o reuniune a Consiliului de Securitate al Belarusului. „A apărut un nou capitol în care ne definim clar obligațiile aliaților față de aliații noștri”, susține ministrul, potrivit agenției de stat Belta.

Doctrina va fi prezentată spre aprobare Adunării Populare din Belarus, un organism reprezentativ care funcționează paralel cu parlamentul din Belarus. Rusia a folosit teritoriul belarus ca o rampă de lansare pentru a-și trimite trupele în Ucraina în februarie. 24, 2022, și și-a păstrat bazele militare și armele acolo, deși trupele din Belarus nu au participat la război.

Secretarul Consiliului de Securitate din Belarus, Alexander Volfovich , a spus că desfășurarea armelor nucleare rusești în Belarus are ca scop descurajarea agresiunii din partea Poloniei, membru NATO. „Din păcate, declarațiile vecinilor noștri, în special ale Poloniei... ne-au obligat să întărim” doctrina militară, a spus el.

Ogivele nucleare tactice sunt mici, compacte și pot fi transportate discret într-un camion sau avion. 

Aleksandar Alesin, un analist militar independent de la Minsk, a spus că armele folosesc containere care nu emit radiații și ar fi putut fi transferate în Belarus fără știrea Occidentului. „Se potrivesc cu ușurință într-un avion de transport obișnuit Il-76”, a spus el pentru Sky News în iulie 2023 , adăugând: „Există zeci de zboruri pe zi și este foarte dificil de urmărit acel zbor anume. Minskul a confirmat că a primit bombele la jumătatea anului trecut. 

O altă opțiune este că Belarus are capacitatea de a trage focoase nucleare tactice de la lansatorul mobil de rachete balistice cu rază scurtă Iskander-M.

În luna februarie a anului trecut, Belarus a anunțat că acest sistem este „operațional”, dar asta nu înseamnă neapărat că Iskander a fost echipat cu focoase nucleare, ci cu focoase convenționale precum le folosește Rusia în Ucraina. Raza de acțiune a rachetei este de aproximativ 500 km, iar sarcina utilă a focosului este puțin mai mare de jumătate de tonă.

A treia opțiune, așa cum a anunțat oficial Belarus, este modificarea aeronavei Su-24 sau Su-25 pentru a transporta rachete cu un focos nuclear. 

În aprilie anul trecut, Moscova a anunțat că piloții belaruși au finalizat pregătirea pentru transferul acestor rachete în aeronavele Su-25.

Belarus are 25 de instalații subterane – construite în timpul Războiului Rece – pentru rachete cu vârf nuclear de rază medie. Aceste instalații subterane pot rezista unui atac nuclear, susține Alesin. Doar cinci sau șase astfel de depozite ar putea stoca de fapt arme nucleare tactice, a spus el, dar armata încearcă să demonstreze că lucrează la toate pentru a împiedica informațiile occidentale să determine locația exactă.

Amintim că anul trecut, Putin și Lukașenko au convenit transferul în Belarus a unor armelor nucleare tactice care sunt destinate utilizării pe câmpul de luptă și are o rază scurtă de acțiune și o putere mai mică decât armele nucleare strategice. Nu a fost imediat clar cum ar putea fi aplicată noua doctrină în privința armelor rusești.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel