Rusia se bucură de reuşita vânzării sistemelor S-400 către Turcia. Oficial rus: Există un potențial extraordinar de cooperare

Cristian Soare |
Data publicării:

Yuri Pilipson, directorul celui de-al patrulea departament european al Ministerului de Externe rus a declarat, potrivit publicaţiei turce Daily Sabah, că țara sa apreciază achiziționarea de către Turcia a sistemelor ruseşti de apărare antiaeriană S-400, în ciuda presiunilor politice externe și că vede un potențial extraordinar de cooperare între celor două țări.

Pilipson a lăsat de înţeles că Rusia analizează cu mare satisfacție dezvoltarea colaborării turco-ruse, inclusiv în domeniul tehnico-militar.

’’Implementarea proiectelor comune, în special furnizarea de sisteme S-400 Triumf către Ankara, în 2019, arată determinarea ambelor țări de a avansa colaborarea în acest domeniu”, a spus Pilipson pentru agenţia rusă de propagandă Sputnik.

Oficialul rus a mai precizat că Rusia apreciază poziţia şi determinarea Turciei de asigurare a capacității de apărare, în ciuda presiunilor externe. Întrebat cu privire la o achiziție suplimentară de către Ankara a unui sistem rusesc S-400, Pilipson a spus că „departamentele [din sectorul apărării] sunt în contact pentru dezvoltarea în continuare a cooperării noastre tehnico-militare’’.

Luna trecută, şeful principalei agenții de export de armament şi tehnică militară din Rusia - Rosoboronexport - a anunțat că Moscova poartă ultimele consultări cu Ankara pentru încheierea unui acord care presupune livrarea  unui al doilea lot de sisteme de rachete antiaeriene S-400 către Turcia.

CEO-ul Rosoboronexport, Alexander Mikheiev, a declarat reporterilor, în timpul expoziției internaționale de tehnică militară MAKS-2021, că Rusia se așteaptă să încheie negocierile cu Turcia pentru semnarea unui nou acord pentru un al doilea lot de sisteme de rachete antiaeriene S-400, în următoarele luni. 

"Sunt în curs consultări finale, a fost pus la punct un model financiar, precum și un program de cooperare tehnică în cadrul proiectului", a adăugat Miheiev.

Achiziția S-400 de către Ankara în 2017 a generat o lungă şi continuă stare de tensiune diplomatică între Turcia şi Statele Unite, deoarece Washingtonul consideră că achiziționarea acestor sisteme ruseşti reprezintă un risc major pentru apărarea și interoperabilitatea la nivelul NATO.

SUA au susținut că sistemul ar putea fi utilizat de Rusia pentru a obține în mod ascuns detalii clasificate cu privire la avioanele F-35 și că este incompatibil cu sistemele NATO. Cu toate acestea, Turcia insistă asupra faptului că S-400 nu ar urma să fie parte a sistemului stratificat de apărare antiaeriană al NATO și nu ar reprezenta o amenințare pentru alianță.

După livrarea primului sisteme S-400 în Turcia, în iulie 2019, Washington a decis să excludă Turcia din programul F-35 Joint Strike Fighter în cadrul căruia companiile turcești din industria aeronautică au jucat un rol destul de important prin construirea şi furnizarea mai multor componente.

Pe lângă această excludere, cea ’’mai puternică lovitură’’ pe care Washington a dat-o Ankarei a fost anularea contractului de achiziţie pentru cele 100 de avioane F-35 care trebuiau să ajungă la Forţele Aeriene Turce – decizie care a determinat industria turcă de apărare să investească masiv în construirea propriului avion de luptă de generația a V-a TF-X.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel