Analiștii ISW subliniază că înregistrările video și imaginile arată că forțele ruse au desfășurat echipamente militare în zone civile din Crimeea de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia.
„Rusia încalcă probabil propriile reguli de aplicare a dreptului internațional umanitar, care afirmă că „comandanții militari ar trebui să evite plasarea țintelor militare în sau în apropierea zonelor dens populate””, scrie Ukrainska Pravda, citând analiștii ISW.
În plus, raportul Institutului pentru Studierea Războiului afirmă că armata rusă a folosit și desfășurat și echipamente militare la Centrala Nucleară Zaporojie și la școli din alte părți ale Ucrainei ocupate.
Așa cum a relatat anterior și DefenseRomania, ministerul Apărării al Federației Ruse a învinuit Statele Unite pentru atacurile ucrainene din Crimeea ocupată, după ce a declarat pe 23 iunie că forțele ucrainene au tras cinci rachete ATACMS echipate cu focoase cluster/cu dispersie la Sevastopol și că forțele ruse au interceptat patru dintre rachete.
Ministerul rus spune că o lovitură a unui interceptor antiaerian rus a făcut ca o rachetă să se abată de la traiectoria sa de zbor și să explodeze, provocând victime civile. Rusia a învinuit ulterior SUA pentru victimele civile din Sevastopol. Guvernatorul ocupației ruse din Crimeea, Mihail Razvozhaev, a declarat că, în urma atacului, patru persoane au murit și 151 de persoane au fost rănite.
Autoritățile ruse au fost, de asemenea, criticate pentru că nu au folosit sirene de raid aerian pentru a avertiza civilii cu privire la necesitatea de a căuta adăpost. Rusia evită să folosească sirenele antiaeriene pentru a menține aparența unei vieți nomale în zonele de graniță (fie că e vorba de teritoriile ruseși precum Belgorod, fie că vorbim de regiunile anexate în 2022 sau de Crimeea ocupată și anexată în 2014).
Harta atacurilor asupra Crimeei (rachete Storm Shadow, cu verde - drone, cu roșu):
Analiştii notează că ISW nu poate verifica în mod independent dacă forţele ucrainene au folosit rachete ATACMS cu focoase cluster/cu dispersie.
Informațiile militare ucrainene au anunțat deja la mijlocul lunii iunie că Rusia a amplasat cel mai modern sistem de apărare antiaeriană S-500 din Crimeea. Kievul susține că arma nu este încă suficient de testată în luptă. Șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kyrylo Budanov, a numit sistemul antiaeriean S-50 drept unul „experimental”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News