Rusia scoate mișcarea talibană de pe lista sa cu organizațiile teroriste. Au rămas de definitivat doar aspectele juridice

Cătălin Costea |
Data publicării:

Rusia va elimina mișcarea talibană de pe lista organizațiilor teroriste. Decizia a fost deja luată la cel mai înalt nivel, rămâne doar finalizarea formalităților, a informat agenția TASS vineri, 4 octombrie, citându-l pe reprezentantul special al președintelui rus pentru Afganistan, Zamir Kabulov.

Ministerul de Externe, împreună cu FSB și o serie de alte agenții ruse, finalizează lucrările juridice privind procesul de excludere a mișcării talibane de pe lista Federației Ruse cu organizațiile teroriste. Nu este o chestiune de dorință; decizia de principiu în această problemă a fost luată de conducerea de la vârf a Rusiei, însă toate procesele trebuie efectuate în cadrul domeniului juridic rus”, a declarat Kabulov.

 

De ce ia Moscova o astfel de decizie

 

Ministerele ruse de Externe și de Justiție au înaintat o propunere oficială președintelui Vladimir Putin de a elimina talibanii de pe lista organizațiilor teroriste desemnate de Rusia încă din prima parte a anului 2024, dar discuțiile pe această temă au început chiar din noiembrie 2021, la câteva luni după ce talibanii au preluat controlul în Afganistan.

Talibanii figurează pe lista Rusiei din 2003, împreună cu grupări precum Al-Qaeda, pentru că au susținut separatiștii din Caucazul de Nord de la acel moment.

Contactele frecvente ale Moscovei cu talibanii și anunțul privind eliminarea talibanilor de pe lista de grupări teroriste sugerează că Rusia caută o cooperare mai strânsă cu Kabulul în lupta cu Statul Islamic, cu precădere după atacul terorist de la Crocus City Hall, din martie, care a arătat că celulele din Afganistan ale grupării extremiste Statul Islamic Khorasan (ISIS-K) s-au întărit.

Pe lângă problemele de securitate, Moscova nutrește și speranța de a dezvolta legături economice cu talibanii. Oficialii ruși au început din nou să vorbească despre utilizarea Afganistanului ca un centru de tranzit, pentru exportul de gaz natural rusesc în India și alte mărfuri în porturile din Pakistan.

Este adevărat că asta ar necesita construirea unei conducte de gaz prin munți și extinderea căii ferate care se termină în prezent la Mazar-i-Sharif, la granița cu Uzbekistanul.

În timp ce Coridorul Nord-Sud de la Rusia la Oceanul Indian, prin Azerbaidjan și Iran, are șanse să devină realitate, calea ferată din Afganistan până în Pakistan este un vis care este urmărit simultan de toată lumea (Uzbekistan, Rusia, Kazahstan și Afganistan) și, în același timp, de nimeni.

Centrul de afaceri rus din Afganistan estimează comerțul Rusiei cu Afganistanul la aproximativ 1 miliard de dolari (de peste cinci ori mai mult decât în ​​2021). Vicepremierul rus Alexei Overchuk a dat însă o cifra mult mai modestă de 560 de milioane de dolari. Este foarte clar că există o creștere reală a schimburilor comerciale, însă este imposibil să se evalueze fiabilitatea acestor cifre nu numai pentru că datele vamale ale Rusiei sunt clasificate, dar și pentru că o mare parte a comerțului cu Afganistanul implică treceri multiple ale frontierei și se decontează în numerar.

 

Sunt sau nu talibanii grupare teroristă?

 

Talibanii sunt considerați în mod oficial o organizație teroristă de către mai multe state și organizații internaționale, inclusiv de către Statele Unite și Uniunea Europeană, în special datorită acțiunilor violente și a încălcărilor sistematice ale drepturilor omului.

Aceștia au folosit și continuă să folosească tactici teroriste, precum atacuri sinucigașe, atentate cu bombe, răpiri și execuții. De asemenea, sunt responsabili pentru acte de violență împotriva civililor, inclusiv masacre și persecuții religioase și etnice. Toate acestea îi încadrează teoretic în standardele internaționale pentru a fi considerați o organizație teroristă, însă criteriile pot diferi de la un stat la altul.

De cealaltă parte, talibanii, care au apărut în anii 1990 ca o mișcare de studenți islamiști (denumirea lor provine din cuvântul „talib” care în limba pashto înseamnă „student”) susțin că scopul lor este apărarea Afganistanului de influențele externe și impunerea unui guvern care să respecte valorile islamice tradiționale. Din acest punct de vedere, ei se autointitulează „luptători pentru libertate” sau „apărători ai națiunii”.

În perioada în care au preluat controlul în Afganistan (1996-2001), talibanii au impus un regim sever, bazat pe o interpretare strictă a legii Sharia. Au restricționat masiv drepturile femeilor, au interzis educația fetelor și au persecutat minoritățile religioase și etnice.

După preluarea controlului în august 2021, talibanii s-au autoproclamat guvernul de facto al țării, însă nu sunt recunoscuți oficial de multe state. Deși au promis o abordare mai moderată, informațiile despre încălcările drepturilor omului și revenirea la vechile practici au continuat să apară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel