Rusia schimbă garda în Mediterană: Fregatele Flotei de Nord fac rocada în cadrul grupării navale din zona coastelor Siriei

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit surselor de monitorizare a navigației de pe conturi de Twitter și Telegram, un detașament de nave din cadrul Flotei ruse de Nord, format din fregata Amiral Kasatonov și petrolierul Akademik Pashin a părăsit portul sirian Tartus în urmă cu câteva zile și se îndreaptă spre Strâmtoarea Gibraltar, urmând să părăsească Marea Mediterană.

Navele vor reveni astfel la Severomorsk, după un marș de lungă durată de peste un an de zile. Acestea au intrat în Marea Mediterană pe 07.02.2022, împreună cu crucișătorul Mareșal Ustinov și distrugătorul Viceamiral Kulakov, ambele din compunerea Flotei de Nord, care între timp au părăsit regiunea. 

În prezent, fregata Amiral Kasatonov și petrolierul Akademik Pashin au intrat în Canalul Sicilian, aflându-se la sud-vest de Palermo.

Ieșirea celor două nave din Marea Mediterană nu va însemna în mod automat și diminuarea prezenței navale rusești în regiune. În zilele următoare este de așteptat ca un alt detașament de nave al Flotei de Nord să ajungă în zona portului Tartus din Siria. Astfel, fregata Amiral Gorshkov și petrolierul Kama urmează să treacă prin Canalul Suez și să îndeplinească misiuni în estul Mării Mediterane pentru o lungă perioadă de timp (aproximativ un an de zile).

După cum arată datele internaționale de monitorizare navală, cele două nave rusești se află încă în zona coastelor Africii de Sud, unde au participat la un exercițiu comun cu nave de luptă și auxiliare sud-africane și chineze.

În același timp, alte două nave aparținând Flotei ruse din Marea Baltică, respectiv una dintre cele două corvete din clasa Steregushchiy aflate în misiune în regiune, Stoiky și Soobrazitelny, și petrolierul Kola îndeplinesc misiuni în Marea Ionică, unde monitorizează mai multe nave de luptă ale NATO, între care și portavionul american George Bush. Petrolierul Kola a intrat în Marea Mediterană în urmă cu câteva zile, traversând Strâmtoarea Gibraltar.

În portul Tartus și în estul Mării Mediterane se mai află un submarin și alte șase nave de luptă și auxiliare, majoritatea din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). Este vorba despre submarinul Krasnodar, fregata Amiral Grigorovici, nava purtătoare de rachete Orekhovo-Zuevo și dragorul Vladimir Emelyanov.

Toate acestea aparțin FRMN și se află în zonă dinaintea închiderii strâmtorilor de la Marea Neagră, care a fost efectuată de către Turcia la scurt timp de la declanșarea invaziei militare rusești în Ucraina pe 24 februarie 2022. La acestea se mai adaugă o corvetă din clasa Steregushchiy a Flotei din Marea Baltică și nava de cercetare electronică Yuri Ivanov a Flotei de Nord.   

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel