Rusia, o amenințare existențială pentru Finlanda: Apărarea trebuie consolidată prin toate mijloacele posibile

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Soldat finlandez în timpul exercițiului Ryske 22. Sursa foto: Army Spc. Austin Steinborn/ defense.gov.
Soldat finlandez în timpul exercițiului Ryske 22. Sursa foto: Army Spc. Austin Steinborn/ defense.gov.

„Europa trebuie să își asume mai multă responsabilitate pentru propria securitate”, a declarat premierul suedez Ulf Kristersson la summitul Nord-Sud găzduit de Finlanda în acest weekend. La summit au participat liderii Finlandei, Italiei, Greciei și Suediei, precum și conducerea politicii externe a UE. Subiectele summitului au fost apărarea UE, Ucraina și migrația, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas.

Declaraţiile agresive ale Rusiei împotriva Finlandei au crescut în intensitate de la începutul anului. Acestea au început în timp ce Ungaria se abținea să decidă dacă să sprijine eforturile Suediei de a fi admisă în NATO.

Desigur, sincronizarea poate fi o pură coincidență. O cauză mai imediat plauzibilă ar putea fi faptul că Finlanda a atras mânia Moscovei prin închiderea granițelor sale pentru ruși. Deși acest lucru face în mod clar parte din joc, este totuși tentant să sugerăm că există o legătură mai profundă.

Premierul finlandez Petteri Orpo a declarat duminică că Rusia reprezintă o „amenințare permanentă și periculoasă” pentru UE și a subliniat necesitatea creșterii cheltuielilor pentru apărare și a sprijinului pentru Ucraina.

Orpo a găzduit un summit pe teme de securitate și imigrație cu șefa politicii externe a U.E, Kaja Kallas, prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, prim-ministrul italian Giorgia Meloni și prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis.

Vorbind cu reporterii după reuniune, șeful guvernului finlandez a declarat că „situația de securitate s-a schimbat”.

„Rusia este o amenințare permanentă și periculoasă la adresa Uniunii Europene și a țărilor europene”, a spus Orpo.

„Apărarea Europei trebuie consolidată prin toate mijloacele posibile, trebuie să analizăm toate opțiunile financiare”, a spus Orpo, fără a menționa niciun plan concret de creștere a bugetelor.

Atunci când și-a depus cererea de aderare la NATO în mai 2022, guvernul finlandez era pregătit pentru o reacție furibundă a Rusiei, dar aceasta nu s-a materializat imediat. Kremlinul a denunțat Finlanda și Suedia pentru abandonarea neutralității lor de lungă durată, care se presupune că le-a servit atât lor, cât și securității regionale atât de bine. Cu toate acestea, a remarcat, de asemenea, că această schimbare nu a fost privită ca o amenințare. Chiar și atunci când Finlanda a aderat la alianță, la 4 aprilie 2023, reacția Moscovei a fost moderată. Abia recent au început o campanie intimidată de declaraţii din partea unor oficiali ruşi.

Premierul italian Giorgia Meloni a subliniat la summitul Nord-Sud amenințările hibride reprezentate de Rusia. „Trebuie să ne dăm seama că amenințarea Rusiei este mai mare decât ne-am imaginat”, a declarat Meloni duminică, subliniind că Moscova ar putea folosi imigrația ilegală, influența opinia publică și încerca să pună presiune asupra aprovizionării cu materii prime pentru a afecta blocul comunicat.

„Securitatea înseamnă, de asemenea, infrastructură critică, înseamnă inteligență artificială, securitate cibernetică, materii prime, lanțuri de aprovizionare. Aceasta înseamnă o politică externă și de cooperare nouă și mai eficientă, înseamnă migrație, a spus ea.

Meloni a calificat drept o greșeală tratarea politicii de imigrare a UE exclusiv ca o chestiune de împărțire a sarcinilor între țările europene. „Ca urmare, nu am reușit să ne protejăm frontierele... Dorim să ne protejăm frontierele externe și nu vom permite Rusiei sau organizațiilor criminale să ne submineze securitatea”.

Meloni a subliniat importanța alianței NATO pentru apărarea Europei

În cursul zilei de ieri, într-un discurs adresat diplomaților ucraineni, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat importanța eforturilor de a apropia Ucraina de NATO și de a obține sprijin în societățile țărilor aliate pentru aderarea Ucrainei la NATO.

„Diplomații în relațiile cu țările respective și în toate celelalte țări care pot ajuta la luarea unor decizii importante ar trebui să lucreze zilnic pentru a influența opinia publică”, a declarat Zelenski.

Președintele ucrainean a concluzionat: „Alianța este realizabilă pentru Ucraina, dar este realizabilă numai atunci când luptăm pentru această decizie la toate nivelurile necesare”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel