Rusia răspândește informaţii false despre capturarea unui obuzier PzH 2000. Ştirea are la bază un alt fake news despre cumpărarea unor obuziere CAESAR

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Mass-media rusă de propagandă continuă să răspândească falsuri despre capturarea unor obuziere care au fost oferite Forțelor Armate Ucrainene de către statele occidentale. Recent, maşina de propagandă a Rusiei a născocit o ştire falsă despre capturarea unui obuzier german PzH 2000 de către forţele armate ruse. Nu este prima ştire falsă pe subiectul capturării unor sisteme de artilerie occidentale, săptămâna trecută, propaganda rusă a susţinut, fără să prezinte dovezi, că militarii ruşi au capturat de la armata ucraineană un obuzier francez CAESAR.

Propagandiștii ruși susțin că armata lor a avariat în Ucraina un obuzier autopropulsat PzH 2000, folosind un lansator de grenade german capturat anterior. În acelaşi timp, maşina de propagandă a Kremlinului susţine că obuzierul PzH 2000 a fost capturat iar în prezent este studiat de armata rusă.

Pentru a lăsa impresia că informaţiile furnizate publicului sunt reale şi credibile, mass-media rusă face trimitere la un articol publicat de cotidianul german Bild. Cu toate acestea, cotidianul german nu a publicat informaţii care să indice că unul dintre obuzierele PzH 2000 pe care Germania le-a donat Ucrainei ar fi fost distrus şi capturat de ruşi.

Trebuie precizat că propagandiştii ruşi nu au publicat materiale foto sau video care să dovedească că un obuzier autopropulsat PzH 2000 a ajuns în mâinile armatei ruse. După cum precizează analiştii militari ucraineni ai publicaţiei Defense Express, acesta este probabil un alt fals al propagandiştilor de la Kremlin care doresc să creeze impresia că producătorii ruși „știu deja toate secretele” tehnologice ale armelor pe care statele occidentale le-au oferit Ucrainei.

La 23 iunie, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a anunțat că Ucraina a primit un lot de obuziere autopropulsate germane de 155 mm PzH 2000. În total, Kievul a primit 12 obuziere, dintre care șapte au fost furnizate de Germania și alte cinci de Olanda.

În plus, Germania şi-a respectat angajamentul şi a pregătit mai mulţi militari ucraineni pentru a putea opera obuzierele PzH 2000. Pregătirea s-a desfășurat pe teritoriul Germaniei. Livrările de PzH 2000 nu au fost finalizate până în acest moment, iar germanii au anunțat transferul unui lot suplimentar de obuziere către Kiev.

 

Obuzierul PzH 2000 nu este singurul capturat pe hârtie de ruşi. Prima victimă a propagandei ruse a fost obuzierul francez autopropulsat CAESAR

 

Săptămâna trecută, publicaţia Defense Express a povestit despre faptul că o „victimă” a propagandiștilor ruși au fost obuzierele autopropulsate CAESAR, care au fost ''capturate” de militarii ruși și predate uzinei de tancuri Uralvagonzavod pentru studiu. Acest fals a fost respins chiar de către Statul Major al Forţelor Armate Franceze.

Apoi rușii au venit cu o nouă versiune a fake news-ului, precizând că de această dată au ''cumparat'' la liber două obuziere autopropulsate CAESA pe care au dat 120.000 de dolari. De precizat că valoarea unui obuzier autopropulsat Caesar este de aproximativ 7 milioane de euro. Aceasta naraţiune falsă a fost destul de repede demontata de analiştii Centrului pentru Cobaterea Dezinformării din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

De asemenea, presa de propagandă a Federației Ruse a răspândit un fals potrivit căruia în cel mai recent pachet de ajutor militar, Statele Unite au oferit Ucrainei muniții de înaltă precizie - o rază de acțiune de până la 170 de kilometri - pentru sistemul de artilerie cu M142 HIMARS. 

Ruşii au publicat în presă acest fals meditic cu scopul de a crea o stare de nesiguranţă şi panică în rândul propriilor cetăţeni că SUA oferă Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune pentru a lovi teritoriul rus.

Foarte important de precizat că Statele Unite au oferit Ucrainei rachete pentru sistemele HIMARS care au o rază de acţiune de 70 de km. Înainte ca livrarea sistemelor HIMARS către Ucraina să fie confirmată, Washingtonul a cerut Kievului să ofere garanţii că nu foloseşte aceste sisteme pentru a lovi teritoriul Federaţiei Ruse. Scopul fiind acela de a evita orice viitoare speculaţie a ruşilor că SUA oferă arme Ucrainei ca aceasta să atace Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel