Petrovska a făcut aceste comentarii în cadrul unei mese rotunde intitulată "Dezinformarea și războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei", care a fost organizată la Skopie de organizația non-guvernamentală NEXUS.
"În această bătălie, Rusia folosește rădăcinile istorice ale apartenenței slave a unei părți a popoarelor care trăiesc în aceste teritorii, relația economică, dar, în același timp, folosește și anumite entități politice ca structură pentru a acționa și a distribui dezinformări și pentru a distrage atenția publicului", a spus Petrovska.
Aceasta a subliniat că dezinformarea rusă este o problemă pentru securitatea "nu numai a țărilor din Balcanii de Vest, ci și dincolo de acestea" și a cerut o cooperare mai strânsă între țările din regiune pentru a combate știrile false din Rusia.
"Impresia este că, din cauza rezistenței slabe la potopul de dezinformare și vești proaste, suntem sensibili și ușor vulnerabili la influențele externe", a declarat Afrodita Musliu, reprezentantă NEXUS, care a susținut că instituțiile din Macedonia de Nord nu au mecanisme care să se protejeze de știrile false.
Nikola Dujovski, lector la Facultatea de Securitate din Skopie, a subliniat că tinerii din Macedonia de Nord au părerile împărțite despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, jumătate dintre ei, potrivit acestuia, susținându-l.
"Mai multe cercetări care au fost efectuate în Macedonia de Nord arată că tinerii de aici sunt împărțiți în jumătate, cei care susțin Rusia în războiul din Ucraina și cei care susțin Macedonia de Nord pe calea integrării europene și au o opinie pozitivă față de Politicile NATO și UE față de Ucraina. Trebuie să recunoaștem că, din păcate, acesta este adevărul realității noastre", a afirmat Dujovski.
Tergiversarea procesului de integrare este ceea ce lasă loc pentru crearea unei dispoziții pro-ruse în Macedonia de Nord, susține Nenad Markovic, profesor universitar în Relații Internaționale.
Rusia și-a extins influența în Macedonia de Nord prin postări frecvente ale ambasadei sale din Skopie, a declarat jurnalistul Vasko Pop Petreski, citând date dintr-o cercetare a Centrului pentru Democrație din Sofia.
"Numai în 2021 și 2022, ambasada Rusiei a publicat de două ori mai mult decât ambasadele din SUA, Marea Britanie și țările UE”, a precizat Petreski.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News