Verificarea sistemului american Aegis Ashore din Europa, inclusiv a celui din România, o propunere înaintată de Rusia către SUA 

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Kremlinul a propus luni ca Rusia şi SUA să ajungă la un acord pentru a nu desfăşura anumite tipuri de rachete în Europa şi pentru a introduce verificarea reciprocă a măsurilor de întărire a încrederii, în condiţiile în care tratatul INF pentru controlul armelor nucleare şi-a încetat valabilitatea, relatează luni Reuters.

Tratatul bilateral ruso-american de dezarmare nucleară privind Forţele Intermediare Nucleare (INF) - rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune - a încetat la 2 august 2019. La început, din pact s-au retras SUA, reproşând Rusiei dezvoltarea unei noi rachete nucleare 9M729 care intra sub incidenţa INF. Rusia a respins acuzaţiile, denunţând amplasarea elementelor scutului antirachetă american în Europa, şi s-a retras şi ea din tratat, potrivit Agerpres.

Ulterior, arhitectura globală de control asupra armelor nucleare a fost supusă la noi presiuni, fostele rivale din Războiul rece nereuşind să convină asupra unui înlocuitor pentru Noul START, un alt tratat important privind controlul armelor ce urmează să expire în februarie 2021.

Kremlinul a propus luni aplicarea de măsuri de "detensionare", ce ar permite de exemplu Rusiei să efectueze verificări ale sistemului american Aegis Ashore din Europa şi Statelor Unite să verifice rachetele 9M729 ale Rusiei din facilităţile din Kaliningrad.

"Propunem tuturor părţilor interesate să ia în considerare opţiuni concrete pentru măsuri de verificare reciproce, în scopul eliminării preocupărilor existente", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul preşedinţiei ruse.

Pactul INF a interzis instalarea de rachete cu lansare de la sol şi cu raza de acţiune între 500 şi 5500 km, reducând astfel capacitatea ambelor ţări de a lansa un atac nuclear.

Pe teritoriul României este amplasat un sistem Aegis Ashore, cel de la Deveselu care face parte din sistemul integrat al Alianţei Nord-Atlantice. Cu alte cuvinte, dacă Statele Unite dau curs solicitării Rusiei, sistemul Aegis Ashore de la Deveselu ar urma să fie verificat de Moscova.

 

Baza Militara 99 Deveselu, cunoscută mai mult ca ’’Scutul de la Deveselu’’ a fost încă de la momentul anunţării punerii în funcţiune, ţinta unor campanii de fake news, orchestrate de propaganda de la Moscova.

 

Amintim că, nu mai anul acesta, Mosocva ne-a atenţionat că România a devenit o țintă a Moscovei și Deveselu este o țintă pentru aviația și sistemele Federației Ruse. 

Primul sistem de apărare anti-rachetă din Europa de Est a fost realizat la fosta bază aeriană de la Deveselu. Apoi, un obiectiv similar a fost amplasat pe teritoriul Poloniei, în Redzikovo.

Rusia consideră că acest scut afectează echilibrul strategic și îi amenință securitatea.

Rusia insistă însă că elementele sistemului antirachetă american din Europa de Est ar avea o dublă utilitate, atât defensivă - în scop de interceptare - cât şi ofensivă, adică atacuri cu rachete de croazieră.

Poziția oficială a NATO este că scutul de la Deveselu are un rol pur defensiv și obiectivul său este de a descuraja acțiuni agresive din partea unor state cu veleități nucleare din Asia și Orientul Mijlociu, precum Coreea de Nord sau Iranul.

Sistemul Aegis Ashore desfășurat la Deveselu reprezintă un element-cheie al sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice (NATO BMD), având un caracter eminamente defensiv, fiind capabil să lanseze numai interceptori defensivi. Natura defensivă a acestui sistem este confirmată în Acordul de bază încheiat între România și Statele Unite ale Americii, de angajamentele SUA față de NATO și de declarațiile Alianței în acest sens.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel