Rusia propune inspecții reciproce asupra lansatoarelor americane Mk-41 și a rachetelor rusești 9M729

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Racheta Novator 9M729 (sursă foto: nationalinterest.org)
Racheta Novator 9M729 (sursă foto: nationalinterest.org)

Moscova invită țările NATO să organizeze inspecții reciproce asupra lansatoarelor terestre americane Mk-41 și a rachetelor de croazieră ruse 9M729 (Novator), a declarat marți vice-ministrul de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov.

Declarația președintelui rus Vladimir Putin privind situația cu Tratatul Forțelor Nucleare cu Interval Intermediar (INF), făcută publică la 26 octombrie, prevede un număr întreg de componente majore, a precizat diplomatul de rang înalt. "Prima componentă este propunerea de verificare a absenței armelor de atac de la lansatoarele Mk-41 pe care Statele Unite le au în Europa, împreună cu disponibilitatea noastră de a arăta că nu există rachete 9M729 în regiunea Kaliningrad", a declarat ministrul adjunct de externe, citat de TASS.

Statele Unite au declarat în repetate rânduri că elementele de apărare antirachetă din România şi Polonia sunt de natură defensivă şi nu sunt îndreptate împotriva Rusiei. 

"Deși negăm acuzele Statelor Unite cu privire la dezvoltarea de rachete, noi, totuși, propunem efectuarea unor inspecții reciproce în interesul consolidării securității europene", a spus Ryabkov.

Conform experţilor occidentali, racheta 9M729, capabilă să transporte focos nuclear, are o rază de acţiune mai mare de 500 km. Or, Tratatul INF interzice o întreagă clasă de rachete nucleare şi convenţionale terestre, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Prin urmare, părțile în cauză vor putea ieși din impasul „care a apărut în urma refuzului NATO de a recunoaște faptul evident” că rachetele 9M729 nu au încălcat niciodată Tratatul INF, a mai subliniat diplomatul rus.

„Propunem să organizăm inspecții reciproce, astfel încât (n.r. - occidentalii) să poată veni în regiunea Kaliningrad și să se convingă că nu există astfel de rachete acolo și astfel încât noi să putem fi convinși că lansatoarele Mk-41 nu sunt echipate cu rachetele Tomahawk", a mai spus vice-ministrul de externe.

"A doua componentă este propunerea de a nu desfășura aceste rachete 9M729 în Rusia europeană cu condiția ca Occidentul și NATO să nu desfășoare arme fabricate de SUA în Europa. Cred că aceasta este o propunere foarte serioasă", accentuat Ryabkov.

Citește și: Putin impune condiții pentru a nu desfășura rachetele 9M729 Novator în partea europeană a ţării

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel