Rusia primește o lovitură în Transnistria: Banii europeni, folosiți pentru achiziția de energie pe ambele maluri ale Nistrului. Cu cât s-au scumpit gazele și electricitatea la vecinii moldoveni

Criza gazelor în republica Moldova
Criza gazelor în republica Moldova

Structura pentru Situații de Urgență a Republicii Moldova - Comisia pentru Situații Excepționale -  a aprobat achiziționarea de gaze naturale pentru regiunea transnistreană și de energie electrică pentru malul drept al Nistrului.

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), condusă de prim-ministrul Dorin Recean a aprobat utilizarea grantului de 30 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru achiziția de energie, scrie Newsmaker.

Cele 30 de milioane de euro vor fi folosiți pentru a cumpăra gaz și energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.

Mai exact, 20 de milioane Euro vor merge pentru achiziționarea gazelor naturale ca ajutor umanitar destinat regiunii transnistrene a Republicii Moldova, iar 10 milioane Euro pentru achiziționarea energiei electrice pentru necesitățile malului drept al Nistrului.

Măsura reprezintă o lovitură importantă încasată de propaganda Moscovei, care a folosit arma gazului ca un alt val de presiune pentru a scăpa țara de conducerea pro-occidentală de la Chișinău.

Chiar dacă încearcă să arunce vina pe guvernul Recean pentru oprirea gazelor, Kremlinul nu reușește să convingă populația din stânga Nistrului că a întreprins prea multe în sprijinul ”fraților ruși” din regiunea transnistreană.

Amintim că ieri, premierul Recean anunța că Guvernul de la Chișinău va semna un contract de finanțare nerambursabilă cu Comisia Europeană prin care va primi un sprijin gratuit în valoare de 64 de milioane de euro. Alături de ”grantul energetic” de 30 de milioane de euro, R. Moldova va primi și alte 34 de milioane de euro vor veni ca asistență bugetară.

 

Palma grea a Kremlinului - șantajul gazelor a generat creșterea prețurilor la gaze și electricitate

 MGRES (Centrala de la Cuciurgan) / site oficial

”Energocom” a început achizițiile de gaze pentru regiunea transnistreană, transmite compania, care se va ocupa de achiziție și livrarea gazelor naturale.

Gazele vor fi achiziționate prin intermediul platformelor de tranzacționare autorizate din Uniunea Europeană și Ucraina, la prețurile pieței.

Apropo de prețul energiei de după oprirea gazelor rusești, șocul pentru populație este unul major și iată și de ce.

După oprirea furnizării gazului rusesc, Centrala electrică de la Cuciurgan (care acoperea cam 50-75% din necesarul Moldovei) nu a mai livrat energie electrică pentru malul drept al Republicii Moldova.

Chișinăul s-a reorientat și a început să cumpere energie de pe piața europeană. Potrivit estimărilor, electricitatea este cu 75% mai scumpă pe malul drept astăzi, comparativ cu sfârșitul anului trecut, declară ambasadorul Cehiei la Chișinău.

Gazul s-a scumpit și cu 30%, iar agentul termic, utilizat pentru încălzirea centralizată în blocuri, este cu aproximativ 38% mai scump. 

Prețurile energiei au crescut, iar acesta este unul dintre obiectivele operațiunii rusești, deoarece populației oricărei țări nu îi place energia scumpă”, remarcă oficialul ceh, care vorbește și despre situația și mai complicată în care se află locuitorii din regiunea transnistreană: ”Centrala termică practic nu merge. Până acum, au reușit să încălzească spitalele. Întreruperea curentului este o problemă. Iluminatul public este oprit. Centrala de la Cuciurgan arde cărbune, dar nici rezerva acestuia nu este infinită”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel