Rusia primește de la vecinul belarus sisteme de rachete MLRS. Echipamentele vor fi folosite pentru ”exerciții de luptă”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Smerch, ministerul rus al apărării
Foto: Smerch, ministerul rus al apărării

Ministerul Apărării din Belarus a anunțat desfășurarea de unități de rachete în Rusia în scopul unor ”exerciții de luptă”.

Minskul spune că a trimis în Rusia sisteme de artilerie cu lansare multiplă pentru a participa la sesiuni de intrucție comună.

Printre echipamentele trimise se numără BM-30 Smerch, un sistem de rachete de calibru mare cu o rază efectivă de 120 sau chiar 200 km (în funcție de tipul de rachetă), raportează și agenția de stat Belta, în timp ce ministerul belarus al apărării a distribuit și fotografii ale transferului pe rețeaua X .

O declarație oficială a Ministerului Apărării din Belarus a indicat că aceste sisteme de lansare multiplă de rachete (MLRS) sunt trimise la un teren de antrenament rus pentru exerciții de de luptă. „Trupele de rachete și unitățile de artilerie ale Forțelor Armate ale Republicii Belarus sunt trimise în Federația Rusă pentru antrenament de luptă”, se arată în comunicat.

Transferul evidențiază cooperarea militară continuă între cele două țări, în special pentru testarea și instruirea în jurul utilizării sistemelor cu rază lungă de acțiune și a unor terenuri de antrenament mai bune în Rusia.

Cu toate acestea, analiștii ucraineni se îndoiesc că acestea sunt exerciții militare. Publicația Militarnîi a sugerat că transferul de arme utilizate în mod activ de armata belarusă poate însemna că Minsk și-a golit mare parte din depozitele militare în 2022-2023.

”Belarus nu este capabil să-și producă propriile vehicule blindate de luptă, ceea ce face din transferul de echipamente către trupele ruse o limitare pe termen lung a potențialului material al forțelor mecanizate din Belarus de a participa la luptele din Ucraina”, mai arată publicația.

 

Rusia primește ajutor de la dictaturile lumii

 

Belarus se bazează în primul rând pe echipamente de producție sovietică sau rusă. Forțele terestre au tancuri T-72 și T-80, BMP-1, BMP-2, BTR-60, BTR-70, BTR-80, BM-21 Grad, BM-30 Smerch și lansatoare de rachete Polonez, precum și obuziere 2S3 Acacia și 2S1 Fier.

Anul trecut, Rusia a desfășurat, de asemenea, rachetele Iskander cu capacitate nucleară în Belarus. Belarus a căutat în repetate rânduri ajutorul Rusiei pentru a-și îmbunătăți capacitățile militare. Să mai menționăm și modul în care teritoriul Belarusului a fost folosit pentru atacuri ale armatei ruse în direcția Kievului la începutul conflictului mai larg.

Serviciile de informații occidentale au vorbit deja despre posibilitatea ca Iranul să furnizeze Federației Ruse sute de rachete balistice Fatah-3, deși deocamdată nu există prea multe dovezi pe teren pentru un astfel de transfer.

De asemenea, există mai multe dovezi că armata rusă achiziționează arme din Coreea de Nord, inclusiv rachete balistice KN-23, similare cu rachetele Iskander.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel