Rusia prezintă imagini cu posibila distrugere a unui sistem ucrainean de apărare antiaeriană IRIS-T SLM (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagini publicate de Ministerul rus al Apărării arată un atac asupra unui sistem radar ucrainean TRML-4D. Sursa imaginii: Ministerul rus al Apărării/Army Recognition.
Imagini publicate de Ministerul rus al Apărării arată un atac asupra unui sistem radar ucrainean TRML-4D. Sursa imaginii: Ministerul rus al Apărării/Army Recognition.

Imaginile publicate de Ministerul rus al Apărării pe 14 aprilie 2024 au prezentat un atac asupra capacităților de apărare aeriană ale Ucrainei. Un dispozitiv exploziv rusesc a vizat radarul TRML-4D și unitatea de lansare a sistemului ucrainean de apărare antiaeriană IRIS-T SLM aflate în apropiere de localitatea Horokhovatka, în regiunea Izium. Cu toate acestea, unii analiştii militari nu exclud posibilitatea ca în urma acestui ruşii să fii distrus o machetă a IRIS-T SLM - o momeală pe câmpul de luptă - şi nu un sistem real.

Sistemul IRIS-T SLM, care este compus din trei lansatoare și un centru de comandă mobil, joacă un rol crucial în apărarea Ucrainei împotriva amenințărilor aeriene, fiind capabil să intercepteze și să neutralizeze diferite tipuri de rachete pe o rază de 40 de kilometri. Acest sistem, cunoscut pentru capacitățile sale avansate de identificare și monitorizare, și-a văzut componenta radar compromisă în atacul recent, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la o reducere temporară a capacităților de apărare aeriană.

Sistemul IRIS-T din Ucraina, fotografie realizată de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

IRIS-T SLM este un sistem de apărare aeriană cu rază medie de acțiune proiectat de Germania și utilizat în prezent de Ucraina. Acesta este echipat cu rachete care au o rază maximă de acțiune de 40 de kilometri. Acestea dispun de focos cu fragmentare, distrugând eficient țintele prin dispersarea șrapnelului în momentul impactului.

Sistemul de ghidare al IRIS-T SLM se bazează pe căutare în infraroșu, funcție care permite rachetelor să își urmărească țintele prin căldura emisă. Pentru a spori precizia și capacitatea de reacție a sistemului, IRIS-T SLM integrează diverse echipamente radar și de control al luptei, inclusiv radarul Saab Giraffe, radarul multifuncțional CEA Technologies CEAFAR, sistemul de control al luptei Terma A/S Skymaster, radarul multifuncțional TRML-4D și Centrul de operațiuni tactice Airbus. Aceste tehnologii combinate oferă capacități avansate de detectare, urmărire și angajare a țintelor aeriene, sporind astfel eficacitatea de luptă a sistemului.

Având în vedere importanța radarului TRML-4D și numărul limitat al acestor unități livrate Ucrainei (a fost confirmată doar o singură livrare), pagubele ar putea reprezenta o pierdere materială semnificativă pentru capacitățile militare ucrainene. Cu toate acestea, amploarea pagubelor și starea operațională a radarului după atac rămân incerte din cauza calității slabe a imaginilor disponibile.

Unii analiştii militari sunt sceptici cu privire la autenticitatea imaginilor publicate de ministerul rus al apărării, sugerând că echipamentul distrus ar fi putut fi doar o machetă. În mod obișnuit, loviturile asupra momelilor sunt caracterizate de resturi ale unor materiale compozit în punctul de impact, ceea ce nu s-a observat aici.

Machetă a sistemului de rachete IRIS-T. Sursa Foto: Defense Express.

În plus, au fost văzute doar anvelopele arzând, în timp ce o machetă din lemn și alte materiale inflamabile ar fi ars mai mult. Există argumente de ambele părți și ar putea fi necesare clarificări suplimentare din partea armatei ucrainene cu privire la acest aspect.

Acest incident subliniază atenția sporită acordată distrugerii echipamentelor importante, cum ar fi radarele avansate și sistemele de apărare aeriană, care sunt esențiale în conflictul actual dintre Ucraina și Rusia. Superioritatea aeriană este o problemă extrem de importantă în acest moment, rușii căutând să își intensifice loviturile, iar ucrainenii urmărind să deschidă calea pentru viitoarele desfășurări ale avioanelor F-16.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel