Rusia presează în „operațiunea Su-75”, răspunsul rus la F-35. Presiune pe un gigant asiatic căruia i s-a promis linia de producția și un preț scăzut

Darius Muresan |
Data publicării:
Machetă a avionului Su-75, produs intens promovat de Rusia pentru export
Machetă a avionului Su-75, produs intens promovat de Rusia pentru export

De ceva timp circulă zvonuri potrivit cărora Rusia încearcă să vândă insistent Indiei noul său avion de luptă ușor, monomotor Sukhoi Su-75 Checkmate. Chiar dacă în prezent Su-75, răspunsul rus pentru F-35, nu a trecut de stadiu de machetă. 

Cu câteva luni în urmă, Rostec, corporația rusă de stat, compania-mamă a Sukhoi, a anunțat chiar că a redus prețul de vânzare pentru „Checkmate” — echivalentul rusesc al F-35 Lightning II din SUA —, reducere special făcută pentru pentru India.

Potrivit publicației indiene The Week, care citează rapoarte și surse din media indiană, Rusia insistă și discută cu oficialii indieni din domeniul apărării, exprimându-și disponibilitatea de a oferi transfer de tenologie pentru ceea ce rușii nu mesc „variantă avansată a Sukhoi Su-57”, echipată inclusiv cu inteligență artificială.

Astfel, Su-75 ar trebui să fie răspunsul rus pentru F-35.

Potrivit celor de la IDRW, citați de sursa menționată, anul viitor la expoziția  Aero India 2025, rușii vor pune un mare accent pe Su-75 Checkmate pe care îl vor prezenta.

 

Rusia pune presiune pe India. După ce au scăzut prețul pentru Su-75, rușii vor să mute linia de producție în India. Dacă India refuză, cade proiectul Su-75?

 

2. Machetă a ... (avion-su-75-checkmate_96052800.jpg)

Machetă a avionului Su-75, produs intens promovat de Rusia pentru export

Su-75 Checkmate este proiectat cu obiectivul de a intra pe piața de export, iar dacă India ar decide să se implice în program și să beneficieze de transfer de tehnologie rusă, ar însemna ca avionul de luptă să fie „aproape indian”, Rusia fiind dispusă să renunțe la linia de producție pe care să o transfere în India, scriu publicațiile indiene. Dacă indienii vor spune „da” producția Su-75 ar putea să înceapă în jurul anilor 2026-2027.

Înainte de implementarea sancțiunilor Rusia era principalul furnizor de armament pentru India. Trebuie menționat însă că India dezvoltă  propriul avion de luptă stealth de generația a cincea, Advanced Medium Combat Aircraft (AMCA). 

Presa indiană scrie totuși că un preț de 50 de milioane de dolari per unitate ar face din Su-75 Checkmate — care ar fi sub costul de producție al Sukhoi Su-30MKI, construit sub licență de Hindustan Aeronautics Limited din India — o opțiune atractivă pentru India, care caută să „răspundă” avioanelor de luptă stealth Chengdu J-20 ale Chinei.

Nu în ultimul rând gurile rele spun că dacă India va refuza oferta Rusiei proiectul Su-75 e sortit eșecului, fiind necesare fonduri mari iar sancțiunile impuse Moscovei de Occident pun și ele piedici mari noului Su-75 Checkmate.

 

Puținele lucruri pe care le știm despre Su-75 Checkmate

 

3. Su-75, pho... (su-75_19676400.jpg)

Su-75, imagine concept. Photo source: Sandboxx

Conform planurilor anunțate anterior de Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK), prototipurile noii aeronave vor apărea în perioada 2024-2025 și un prim lot pilot în 2026, urmând ca livrările din producția de serie să înceapă în perioada 2026-2027. Caracteristicile principale declarate ale avionului sunt: viteza - până la 2 Mach, autonomia de zbor - 3.000 de kilometri și greutatea încărcăturii de luptă - 7.400 de kilograme. La bordul aeronavei vor fi instalate: un radar cu AFAR (antenă în fază), un sistem optic și de cercetare radio la 360 de grade, un sistem electronic de bruiaj încorporat și un sistem de comunicații de bandă largă.

Noul avion de vânătoare rusesc de generația a cincea de tip Su-75 Checkmate a fost prezentat, pentru prima dată, la show-ul aerian MAKS-2021. Aeronava a fost proiectată luând în considerare livrarea către Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse, dar și pentru clienții străini. Aceasta a fost creată de la început cu o arhitectură deschisă, pentru a putea fi adaptată la diferite comenzi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel