A devenit Marea Baltică un nou front pentru războiul electronic al Rusiei? Misiunea unei drone americane RQ-4B Global Hawk a fost perturbată

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

O dronă RQ-4B Global Hawk a Forțelor Aeriene ale SUA care efectua un zbor de recunoaștere în apropiere de Estonia în cursul nopții de vineri spre sâmbătă a început brusc să se comporte ciudat după ce se pare că a fost tinta atacului unui sistem rusesc de război electronic (EW). Drona decolase de la baza britanică Fairford a Royal Air Force (RAF).

Timp de mai multe luni, au fost publicate rapoarte privind încercări repetate ale forțelor ruse de a bruia semnalele de navigație prin satelit ale aeronavelor militare și comerciale care operează deasupra Europei de Est, Poloniei și statelor baltice. În primele patru luni ale anului 2024, au fost raportate aproape 500 de cazuri de interferență GPS.

Rapoartele constante privind interferențele GPS au afectat Finlanda, Polonia, statele baltice și Marea Baltică. Aceasta reprezintă o amenințare semnificativă la adresa aviației civile și a securității militare regionale. Există suspiciuni cu privire la faptul că exclava rusă Kaliningrad ar fi sursa acestor interferențe.

Pe rețeaua rusă de socializare Telegram au apărut informaţii că drona RQ-4B cu indicativul FORTE12 a monitorizat frontierele de vest ale Rusiei, coasta baltică și regiunea Kaliningrad, când datele de pe site-ul de monitorizare a zborurilor aeronavelor FlightRadar 24 au înregistrat drona urmând o traiectorie nu foarte preciză pentru o perioadă lungă de timp înainte ca operatorii de la sol să poate restabilii controlul asupra aeronavei și aceasta să revină în siguranță la bază.

Publicația britanică Defence Journal a relatat că UAV-ul Global Hawk a fost desfăşurat temporar la Fairford de la baza aeriană navală Sigonella din Sicilia la 22 august.

Se spune că misiunea face parte din eforturile continue ale U.S. Air Force de a îmbunătăţii mai multe locații de operare pentru mijloacele sale de supraveghere, atât din motive de securitate, cât și pentru a dezvolta în continuare integrarea sa cu celelalte state membre NATO.

Într-un comunicat de presă, U.S. Air Force a precizat : „Un RQ-4B Global Hawk american a sosit joi [22 august] la Royal Air Force Fairford, Anglia, pentru o desfășurare temporară, ca parte a eforturilor USAFE-AFAFRICA (Forțele aeriene americane Europa-Africa) de a diversifica locațiile de operare și de a spori integrarea cu aliații NATO''.

Baza Fairford este casa escadrilei 501th CSW (Combat Support Wing), care, în plus față de sprijinirea misiunilor cu UAV-uri Global Hawk, coordonează în mod obișnuit operațiunile Bomber Task Force (BTF) desfășurate de bombardierele B-52H Stratofortress ale escadronului 20 Expeditionary Bomb Squadron (EBS) din SUA și desfășurarea misiunilor de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR) cu echipaj U-2 Dragon Lady.

UAV-ul Global Hawk a fost însărcinat să efectueze o misiune maraton de recunoaștere, decolând din Fairford, îndreptându-se spre est, deasupra Mării Baltice, înainte de a zbura de-a lungul frontierelor Finlandei, statelor baltice, Poloniei și de a ocoli frontierele de vest ale Ucrainei, Belarusului și Rusiei.

 

Este Marea Baltică un nou front pentru războiul electronic al Rusiei?

 

Un blogger militar pro-Kremlin a declarat că operatorii sistemelor de război electronic din cadrul forțelor armate ruse au folosit mijloace tehnice pentru a încerca să îndepărteze aeronava de recunoaștere de la granițele de nord-vest ale Rusiei. Purtătorii de cuvânt ai U.S. Air Force și NATO nu au comentat evenimentul până în prezent.

Rusia a acuzat adesea NATO și SUA că utilizează dronele sale de recunoaștere la mare altitudine pentru a furniza date precise în timp real avioanelor de luptă, rachetelor și unităților de artilerie ucrainene.

Potrivit informaţiilor rezultate în urma unor analize de tip open-source, atacurile împotriva navelor de război și instalațiilor rusești din Peninsula Crimeea cu ajutorul rachetelor de croazieră anglo-franceze StormShadow/SCALP EG și al navelor maritime fără pilot (USV), a coincis cu prezența UAV-urilor Global Hawk și a avioanelor de supraveghere care operau deasupra Mării Negre, în apropierea frontierelor rusești.

Anul acesta, la 20 de ani de la lansarea Misiunii baltice de poliție aeriană, NATO este pe cale să își consolideze în mod semnificativ angajamentul față de protecția spațiului aerian baltic prin ''modelul de apărare aeriană prin rotație''.

Anul trecut, la summitul NATO de la Vilnius, liderii statelor membre au subliniat necesitatea de a consolida capacitățile de apărare aeriană pe flancul estic ca o prioritate și au convenit să consolideze sistemul integrat de apărare aeriană și antirachetă (IAMD) al Alianței - un cadru global de apărare aeriană care include NATO Air Policing și NATO Ballistic Missile Defense (BMD).

Având în vedere deteriorarea situației de securitate din Europa cauzată de războiul de agresiune la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, acesta reprezintă un pas crucial către punerea în aplicare a angajamentului alianței de a-și consolida măsurile de descurajare și apărare, astfel cum s-a convenit la summitul NATO din 2022 de la Madrid.

Aceste recente incidente indică încercări deliberate de perturbare a operațiunilor prin satelit, cunoscute sub denumirea de bruiaj de semnal. Această tactică este frecvent utilizată în timpul luptei pentru a suprima sistemele de comunicații ale inamicului și este adesea o componentă a sistemelor de război electronic (EW).

Un sistem de război electronic (EW) este utilizat pentru a bloca comunicațiile inamicului, pentru a interfera cu navigația forțelor terestre, navale și aeriene și, din ce în ce mai mult, pentru a contracara operațiunile dronelor. Se pare că sisteme similare concepute special pentru blocarea semnalelor de satelit sunt acum active deasupra regiunii baltice.

Cu toate acestea, există o mică problemă: nu există niciun război în Polonia, Finlanda, Estonia, Germania sau Marea Baltică.

În mod oficial, nimeni nu a acuzat Rusia de bruiajul semnalelor, însă, neoficial, oficiali din diferite țări sunt de acord: bruiajul provine de pe teritoriul Rusiei, și anume din regiunea Kaliningrad, situată între Germania și Polonia. Acest lucru a fost confirmat de cercetătorii care monitorizează perturbările sistemelor informatice destinate navigației.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel