Rusia pariază pe războiul electronic. Armata primește Parodist - cel mai secretizat sistem de război electronic dezvoltat de ruși

Ionel Copcea |
Data publicării:
Sisteme rusești de război electronic, imagine concept
Sisteme rusești de război electronic, imagine concept

Cotidianul rus Izvestia a anunțat, pe 01.06.2023, că Ministerul Apărării a început desfășurarea celor mai noi complexe de război electronic (EW) de tip Parodist. Acestea au început să fie livrate trupelor din Regiunea Militară Sud. Experții militari ruși apreciază că noile realizări în acest domeniu sunt considerate avansate, fiind dezvoltate ținând cont de experiențele de luptă în condiții reale.

Noul sistem de tip Parodist

 

După cum informat Izvestia, citând surse din departamentul militar rus, decizia de echipare a trupelor cu cel mai recent sistem de război electronic Parodist a fost deja luată. Primele complexe au fost deja trimise la unitățile de război electronic din Regiunea Militară Sud.

Parodist este unul dintre cele mai secrete sisteme de război electronic. Acesta a fost conceput pentru suprimarea funcționării radarelor de la bordul aeronavelor, precum și a sistemelor de comunicații și de conducere automatizată a aviației. Caracteristicile noului complex nu au fost făcute publice și, deocamdată, nu se știe nici măcar cum arată.

1. Militari r... (militari_rusi_care_opereaza_sistemul_parodist_51384700.jpeg)

Militari ruși operând sistemul de război electronic rusesc Parodist

Potrivit expertului militar Alexei Leonkov, dezvoltatorii ruși au reușit să creeze sisteme perfecte de război electronic pentru diverse scopuri.

,,Fiecare complex de război electronic din țara noastră este adaptat pentru a îndeplini sarcini specifice”, a spus el pentru Izvestia.

,,Impactul lor principal este asupra sistemelor de comunicații și transmiterii datelor de conducere a luptei, care, după cum știți, funcționează pe frecvențe diferite pentru diferiți transportatori. Există diverse intervale care sunt distribuite între surse. Radarele, aviația, echipamentele de comunicații, de transmitere a datelor și sateliții au propriile benzi de frecvență. Desigur, mijloacele de război electronic pot viza toate intervalele deodată, dar eficiența în acest caz este scăzută. Este mai ușor să lucrezi în mod specific, pe obiective. Și în dezvoltările noastre în ceea ce privește războiul electronic s-a mers în acest fel. Adică, fiecare complex funcționează în propria sa rază de acțiune, dar în același timp bruiază eficient orice sursă radio sau radar, interferează cu acestea și, prin creșterea puterii semnalului, le poate dezactiva”, a declarat Leonkov.

Expertul rus a remarcat că, deocamdată, complexul de război electronic de tip Krasukha-4, dezvoltat în anii 1990, care funcționează pe sistemele de conducere a aviației, este considerat încă un sistem complet modern.

,,Conform rezultatelor intermediare ale operației militare speciale din Ucraina, ceea ce am folosit acolo este în curs de îmbunătățire. Când am participat la ostilitățile din Siria, Krasukha-4 era în curs de finalizare. Ne confruntăm cu noi tipuri de arme de la inamic și cu noi modalități de acțiune ale acestuia pentru a-și proteja echipamentele și este clar că trebuie să creăm sisteme de război electronic mai selective. Poate că acest lucru se datorează unei astfel de modernizări. Cred că atunci când vom testa Parodistul în luptă, vom afla eficiența lui”, a concluzionat Leonkov.

 

 Alte sisteme de război electronic

 

În ultimul deceniu, trupele rusești de război electronic au primit în mod regulat sisteme de arme inovatoare.

Complexul de război electronic Krasukha-4 operează pe radarele aviației, sistemele de comunicații și transmiterea informațiilor. Acesta poate suprima în mod eficient semnalul tuturor stațiilor radar moderne. În plus, Krasukha-4 blochează canalele radio pentru controlul dronelor.

Complexul mobil automatizat Murmansk-BN poate suprima comunicațiile radio militare pe o rază de câteva sute de kilometri și, în anumite condiții, chiar și la o distanță mai mare. Acesta poate perturba activitatea posturilor de comandă situate adânc în spatele liniilor inamice, poate dezorganiza comanda și conducerea sau poate perturba activitatea Forțelor Navale și a Aviației.

 

Complexul Borisoglebsk-2 este folosit pentru a perturba comunicațiile la nivel tactic

 

3. Sistemul d... (sistemul_de_razboi_electronic_borisoglebsk_2_02472300.jpg)

Sistemul de război electronic Borisoglebsk-2

Sistemele avansate Pole-21 sunt capabile să suprime toate sistemele străine majore de navigație prin satelit pe o rază de zeci de kilometri.

Stația de bruiaj automată R-330Zh Zhitel este proiectată pentru detectarea, goniometrarea și blocarea stațiilor de comunicații prin satelit și celulare, precum și a sistemelor de navigație prin satelit pe o rază de 20–30 km.

Complexele mobile Divnomorye suprimă radarele și alte sisteme radioelectronice de bord ale aeronavelor, elicopterelor și dronelor, creând, de asemenea, bruiaj puternic pentru „radarele zburătoare” de tip E-3 AWACS. Sistemul include un post de comandă de înaltă tehnologie, o stație de informații electronice și echipamente puternice de bruiaj. Toate acestea încap într-o singură mașină. Complexul este adus în poziție de luptă în câteva minute. În același timp, este capabil să blocheze cu o umbrelă de bruiaj obiectele detectate de radar pe o secțiune de câteva sute de kilometri.

Anul trecut, s-a raportat despre formarea unor batalioane întregi de război electronic în formațiunile Regiunii Militare Vest. Ele trebuie să protejeze trupele, instalațiile sociale și industriale împotriva armelor de înaltă precizie. Batalioanele sunt echipate cu complexe capabile să suprime sistemele GPS inamice, comunicațiile și navigația acestuia.

În prezent, sunt în curs de dezvoltare sisteme navale modulare mobile de război electronic. Acestea pot fi instalate cu ușurință în zonele de punte deschisă. Sistemul ar trebui să protejeze în mod fiabil Forțele Navale de loviturile cu rachete antinavă. Navele de patrulare Proiect 22160 de tip Vasily Bykov vor fi primele care vor primi noile sisteme, ce vor fi instalate în containere maritime standard de 40 de picioare. Acest lucru va facilita montarea lor pe puntea navelor de suprafață ale Forțelor Navale ale Federației Ruse.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel