Componentele occidentale continuă să fie folosite pentru fabricarea armelor rusești. Moscova le procură, în special, prin intermediul companiilor chineze

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de război electronic rus Triada, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Sistem de război electronic rus Triada, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Rusia se bazează pe echipamentele occidentale de înaltă tehnologie pentru a-și construi propriile sisteme de război electronic și de scanare a câmpului de luptă. Componentele occidentale sunt obținute cu ajutorul companiilor chineze care acționează pe post de ”cărăuși”.

În timp ce se laudă realizările industriei sale în domeniul războiului electronic, Rusia importă masiv componente occidentale esențiale. Companiile ruse importă masiv analizoare de spectru americane, germane sau elvețiene, dar și generatoare de semnal.

Aceste echipamente sunt utilizate pentru dezvoltarea și configurarea dispozitivelor de recunoaștere (scanare) și război electronic (ER/EW) continuă să fie furnizate Rusiei prin intermediari chinezi, raportează publicația The Insider.

Publicația notează că, la peste un an de la începutul războiului, industria militară rusă putea încă să achiziționeze în mod destul de legitim analizoare de spectru europene.

Spre exemplu, SUA au impus o interdicție asupra exportului de generatoare de semnal în Rusia în februarie 2023 și asupra analizoarelor de spectru în mai a aceluiași an.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni în domeniu și mai târziu decât SUA, interzicând exportul de generatoare de semnal în 24 iunie 2023, în timp ce analizoarele de spectru au fost interzise la export abia din 19 decembrie 2023.

Jurnaliştii, după ce au examinat datele vamale, au constatat că în 2023, Rusia a primit generatoare şi analizoare de spectru produse de compania americană Keysight, de germanii Rohde & Schwarz şi de compania elveţiană AnaPico. Importurile pe 2023 au totalizat 38 de milioane de dolari, iar în 2024 – încă 12 milioane. Costul mediu al unui dispozitiv este de aproximativ 43 de mii de dolari, dar cel mai scump echipament importat (un analizor de la Keysight, care operează într-o gamă foarte largă - de la 10 MHz la 67 GHz.) a costat  jumătate de milion de dolari.

 

Companiile chineze, folosite pe post de ”cărăuși”

În 2023, printre principalii cumpărători finali de echipamente au fost companii ruse precum Dipol Scientific and Production Company, Scientific Devices and Systems, Gradient, Mikropralad și Infostera.

Liderul de piață în 2023 a fost Dipol, care a operat prin intermediari chinezi.

Din ianuarie până în mai 2024, Dipol a achiziționat echipamente de la Rohde & Schwarz și Keysight Technologies pentru 2,9 milioane de dolari. Aproape jumătate din livrările din 2023 au fost furnizate de compania chineză Tyranhe Technology, care nu are site web sau telefon. 

Potrivit informațiilor din achizițiile de stat, Dipol a îndeplinit anterior în mod activ ordinele statului, în special pentru Ministerul Educației, Ministerul Industriei și Comerțului, „Sistemele spațiale ruse” și instituțiile de apărare.

În 2024, o altă companie rusă, RM-Invest, care anterior era implicată în furnizarea de echipamente medicale, a devenit lider în privința importurilor de astfel de echipamente. Compania a făcut două achiziții majore de generatoare și analizoare de spectru fabricate de Keysight prin intermediul CR Kesha Trading & Logistics cu sediul în Hong Kong.

Locul trei pe piață a fost „ Uzina de echipamente de măsurare radio Kazan”, care a achiziționat analizoare AnaPico și generatoare Rohde & Schwarz.

Cum sunt folosite echipamentele ultra-costisitoare? Expertul militar Leonid Dmitriev a explicat pentru The Insider că echipamentele occidentale sunt utilizate pentru modernizarea sateliților de informații electronice rusești, precum și în sistemele EW/PER care monitorizează și influențează rețelele wireless și sistemele de navigație, ceea ce permite înlocuirea stațiilor de bază de comunicații mobile și afectează navigație prin satelit.

 

Rusia continuă să folosească tehnologia occidentală pentru a-și fabrica armele

 

Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei Kyrylo Budanov susține că mai toate rachetele sau dronele rusești conțin componente occidentale.

„Companiile pot spune că nu vând nimic Rusiei, că pur și simplu vând unor intermediari. Dar acest lucru nu schimbă faptul că aceste părți ajung în Rusia în cantități uriașe”, a spus Budanova, citat de Bloomberg.

Principalul producător de piese străine utilizate în rachetele rusești este compania americană Analog Devices, Inc. Numai anul trecut, Rusia a importat componente în valoare de 326 de milioane de dolari. Principalele rute de furnizare a componentelor către Rusia sunt China și Hong Kong.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel