Rusia nu vrea să recunoască că ofensiva din Harkov și „zona tampon” au eșuat. Rușii impun acum restricții în Belgorodul bombardat de ucraineni

Darius Muresan |
Data publicării:
Sursă foto: Al Jazeera
Sursă foto: Al Jazeera

Kremlinul a respins miercuri ideea că ofensiva sa din regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, ar fi eșuat, chiar dacă obiectivul anunțat de Vladimir Putin de a crea o "zonă tampon" pentru a proteja Rusia de tirurile din Ucraina nu a fost îndeplinit.

Rusia a anunțat marți impunerea unor restricții de acces, începând cu 23 iulie, în 14 localități din regiunea rusă Belgorod, de la granița cu Ucraina, din cauza bombardamentelor ucrainene, în ciuda eforturilor rusești de a opri aceste atacuri în desfășurare din luna mai.

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a respins afirmația că ofensiva rusească ar fi eșuat, afirmând că "Operațiunea continuă și va continua până la atingerea obiectivului său".

Peskov a declarat că măsurile anunțate în regiunea Belgorod marți nu sunt un semn de eșec, ci reprezintă "noi practici" pentru "garantarea siguranței populației".

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a raportat miercuri că alți doi civili au fost uciși într-un nou atac cu dronă ucraineană în apropierea localității Ţerkovni, la opt km de graniță. Această așezare nu se află printre cele 14 localități care vor fi afectate de restricțiile din 23 iulie, amintește Agerpres, care citează AFP. Ucraina susține că vizează doar obiective militare și structuri strategice, iar autoritățile ruse nu au identificat cine sunt cei doi civili uciși în regiunea Belgorod.

Deși au cucerit mai multe localități în regiunea Harkov începând din mai, forțele ruse nu au reușit încă să stabilească "zona de securitate" dorită de Vladimir Putin sau să spargă defensica ucraineană. Potrivit Kievului, Moscova a suferit pierderi semnificative în această ofensivă.

Rusia a luat o decizie fără precedent de a restricționa accesul în zonele locuite de la granița sa, la scurt timp după ce Occidentul a permis, în anumite condiții, Ucrainei să atace obiective militare de pe teritoriul rus folosind armament modern occidental.

Cu toate acestea, ucrainenii au efectuat de mai mult timp atacuri împotriva Rusiei cu propriul lor echipament, deși mai vechi și mai puțin precis, având o rază de acțiune mai limitată.

Pentru Ucraina, este crucial să ducă lupta pe teritoriul Rusiei și să vizeze locațiile de unde rușii bombardează zilnic Ucraina. Ofensiva rusă în regiunea Harkov a forțat Ucraina să redeplaseze trupe pentru a contracara înaintarea adversarului. În același timp, armata ucraineană a pierdut teren în estul țării, conform AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel