Diferența dintre Su-57 și F-35 în Europa e uriașă iar Rusia nu va putea obține superioritatea aeriană. Până în 2030 vor fi 500 de F-35 în Europa

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-35 Lighting II americane, dislocate în Europa. Foto: U.S. Air Force
Avioane F-35 Lighting II americane, dislocate în Europa. Foto: U.S. Air Force

Considerată o capabilitate în măsură să schimbe cursul unui conflict armat, aeronava F-35 face obiectul unor mutări în Europa care țin deocamdată de domeniul strategiei de descurajare.

Patru avioane F-35  Lightning II americane au înlocuit tot atâtea aeronave de generația a patra dislocate în Europa (Germania) și au început deja să opereze în cadrul Bazei Aeriene Lask din Polonia, inaugurând practic prezența performantei aeronave de-a lungul graniței est-europene cu Rusia.

„Aeronavele au înlocuit patru F-16 Fighting Falcons din Aripa 52 de Luptă, cu sediul la Baza Aeriană Spangdahlem, Germania, pentru a continua integrarea cu Aliații NATO”, se arată în comunicatul  Forțelor Aeriene ale SUA din Europa, din 2 aprilie. „Această capabilitate este esențială pentru un răspuns în timp util și coordonat, dacă și atunci când este solicitată.”

Sosirea unor F-35 suplimentare este astfel privită ca o măsură strategică de afișarea a forței în regiunea europeană estică, considerată cea mai predispusă la o potențială agresiune rusă, mai ales în contextul prelungirii războiul cu Ucraina, intensificării retoricii ruse anti-NATO și trecerii la amenințările nucleare.

 

NATO depășește Rusia fie și doar la numărul de avioane moderne

 

Numărul de țări care achiziționează, dezvoltă și operează avioane F-35 s-a dublat în ultimii ani, iar capacitatea NATO de a lansa o forță multinațională colectivă de avioane de generația a cincea  capabile să lucreze în rețea, nu poate fi subestimată.

Evitând compararea performanțelor tehnologice ale avioanelor de generația a cincea deținute de cele două părți, NATO are în primul rând un avantaj numeric semnificativ față de Rusia.

Rusia a recunoscut oficial că armata sa operează în prezent 22 de avioane Su-57, cu alte 76 aflate cel mai probabil la nivel de comandă de producție sau în etape incipiente de fabricație, în timp ce NATO operează deja de aproape șase ori mai multe avioane de generația a cincea.

„Astăzi, există aproximativ 120 de F-35 în Europa, în șase țări. Până în 2030, ne așteptăm să fie integrate peste 500 de F-35 din mai mult de 10 țări europene, inclusiv două escadrile complete de F-35 din SUA, la RAF Lakenheath în Marea Britanie”, se arată într-un comunicat transmis de producătorul Lockheed Martin.

Astfel, presupunând că Su-57 este capabil să rivalizeze cu F-35, o ipoteză neverificată și puțin probabilă, pur și simplu numărul acestora nu este suficient pentru a se încerca contestarea superiorității și cu atât mai puțin a supremației aeriene a forței de F-35 care apără Europa,

 

Care este marele avantaj al utilizării F-35 în Europa

 

NATO și aeronavele F-35 europene operează cu ceea ce reprezintă un avantaj al lucrului în rețea fără precedent. Toate avioanele F-35, din fiecare stat membru, sunt proiectate cu o legătură de date avansată multifuncțională comună (MADL), o tehnologie care conectează toate avioanele F-35 printr-o legătură de date sigură și de mare viteză.

Aceasta înseamnă că aeronavele F-35 din toate țările europene care dețin astfel de avioane ar putea acționa unitar și sinergic de-a lungul unui front est-european și ar putea fi poziționate pentru a schimba rapid informații de cercetare, supraveghere și atac, oferind celor mai bine poziționate aeronave F-35 toate datele necesare efectuării de lovituri precise în condiții de siguranță.

F-35, este renumit și pentru fișierele sale de date despre misiune, care conțin inclusiv o bază de date extinsă și specifică de amenințări actualizată continuu direct de la senzori.

În cazul în care un senzor întâlnește un anumit tip de avion, computerul de bord al aeronavei îl identifică instantaneu și datele sunt puse la dispoziția piloților care au nevoie să lanseze un atac rapid și vor să verifice autenticitatea țintei.

Bazele de date cu categorii și tipuri de tehnică, parametri de semnal, tipuri de amenințări etc. se populează și actualizează permanent, astfel încât orice sistem nou apărut să poată fi cât mai repede recunoscut și clasificat ca țintă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel