Dezvoltatorii programului au făcut o „greșeală de strategie” prin includerea componentelor electronice de fabricație occidentală în setul de echipamente destinate aeronavei A-100.
Programul „Premier” a fost lansat în 2006 și a fost conceput pentru înlocuirea aeronavelor de cercetare electronică A-50, fabricate în perioada sovietică. Însă după ocuparea Crimeei, inițierea conflictului din Donbas împotriva Ucrainei și alte acțiuni agresive ale Rusiei, Occidentul, în mod special, a interzis furnizarea de componente electronice militare Rusiei, inclusiv microcipuri.
În cazul aeronavei A-100, programul de „substituire a importurilor” a fost deosebit de nereușit. Raportată la tehnologiile actuale de producție a componentelor radioelectronice, Federația Rusă a rămas în urmă cu 10 ani, iar lucrările privind integrarea electronicelor de producție internă pe aeronava A-100 au fost întârziate, astfel încât primul zbor al prototipului acestei platforme a putut avea loc abia în 2017.
Rusia spera ca A-100 „Premier” să intre în serviciu în 2020, dar programul are și alte probleme
În același an, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că A-100 „Premier” va intra în serviciu în 2020 și că volumul producției de serie va fi de cel puțin 30 de avioane, necesarul de astfel de aeronave fiind la acel moment de cel puțin 39 de aeronave. Dar declarația lui Shoigu a fost pripită, modernizarea majorității sistemelor aeronavei este încă în desfășurare, iar termenul limită de 2024 poate reprezenta doar o dorință.
În plus, există o altă problemă. Aeronava A-100 „Premier” are la bază avionul de transport militar IL-76MD-90A, a cărui rată de producție este rămasă semnificativ în urma planificării. Fabrica Aviastar-SP din Ulyanovsk reușește să producă doar trei avioane IL-76MD-90A pe an, iar acest lucru nu este suficient pentru a lansa A-100 „Premier” în producție de serie.
În prezent, Forțele Aerocosmice ruse au doar zece aeronave din clasa A-50 modernizate (două A-50 și opt A-50U), deși în urma lecțiilor învățate din SIria a rezultat că utilizarea radarelor aeriene este esențială pentru funcționarea performantă a sistemului de apărare antiaeriană.
Potrivit dezvoltatorilor, A-100 “Premier” poate să urmărească până la 300 de ținte, la o distanță maximă de 650 de kilometri, poate să zboare până la o distanță de 1.000 de kilometri de baza de dislocare și poate rămâne în aer aproximativ șase ore. Dar pentru aceasta trebuie să fie mai întâi construit.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News