Rusia nu caută o soluție politică. Rusia caută război | Președintele Letoniei: Moscova nu trebuie să creadă că a câştigat în Ucraina

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele leton Edgars Rinkēvičs a comentat într-un interviu acordat publicaţiei Suspilne raportul șefului Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, Oleksandr Litvinenko, potrivit căruia Rusia s-ar putea pregăti pentru un viitor atac asupra statelor baltice.

Rinkevics a declarat că este sigur că, având în vedere afirmațiile propagandei rusești și declaraţiile unor oficiali ruși, Rusia visează să restabilească Imperiul Rus, nu doar cu scopul de a controla statele baltice, Moldova sau Kazahstan, ci și când vine vorba de Finlanda.

,,Ei (n.r. ruşii) nu vorbesc despre Uniunea Sovietică, pentru că visează la Imperiul Rus din secolul al XIX-lea", a declarat Rinkevics pentru publicaţia Suspilne.

El a menționat că țările NATO s-au angajat să sporească capabilităţile militare în timpul ultimelor summituri NATO de la Madrid și Vilnius și a subliniat că aliații nu tratează amenințările de securitate cu lejeritate.

 

Rusia nu trebuie să creadă că a câştigat în Ucraina

 

,,În acest moment, vedem că acest lucru va deveni cu adevărat obiectivul strategic al Rusiei dacă va ajunge să creadă că a câștigat în Ucraina. Nu neapărat dacă vor câștiga în Ucraina, dar dacă vor crede că au câștigat. Atunci ar putea fi tentați să testeze puterea NATO. Dar de aceea facem tot ce putem pentru a ne pregăti [n.r. pentru acest lucru]", a declarat Rinkēvičs.

El a mai spus că țările NATO au învățat multe din experiența Ucrainei și că Letonia are timp să crească prezența NATO în această țară și să își îmbunătățească capacitățile de apărare.

Președintele leton Edgars Rinkēvičs a declarat că Rusia plănuiește un război îndelungat în Ucraina și că "este important să luptăm de fapt pentru pacea internațională și pentru pacea în Europa, deoarece, dacă oprim Rusia în Ucraina, atunci Rusia nu va mai putea să provoace alte țări."

Într-un comentariu referitor la avertismentul recent al ministrului de externe Gabrielius Landsbergis privind posibilitatea unui atac rusesc asupra Lituaniei, comandantul-șef al forțelor armate lituaniene, Valdemaras Rupšys, a declarat că în prezent nu există o amenințare militară directă la adresa țării.

 

Invazia Rusiei în Ucraina trebui să rămână un eșec strategic

 

Secretarul de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, James O'Brien, a declarat că Putin nu este interesat de negocieri și că, prin urmare, SUA își vor "reafirma angajamentul față de Ucraina" în timpul reuniunii miniștrilor de externe. O'Brien a declarat acest lucru în timpul unui briefing înainte de vizita secretarului de stat american Anthony Blinken la Bruxelles, relatează un corespondent al Channel 24.

James O'Brien este convins că Putin nu este interesat de discuții care să restabilească pace cu Ucraina. Dimpotrivă, Putin crede că, dacă "așteaptă" acum, va reuși să recâștige controlul asupra Ucrainei. Potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, acest lucru pune în pericol securitatea NATO.

,,De aceea, considerăm că noua invazie a Rusiei în Ucraina, care a început în februarie 2022, ar trebui să rămână un eșec strategic pentru Rusia și nu ar trebui să i se permită să creeze o altă bază de la care, după cum știți, Rusia își va afirma controlul imperial asupra Ucrainei și va putea amenința și alți aliați NATO'', a spus el.

Prin urmare, în timpul reuniunii de la Bruxelles, SUA intenționează să sprijine Ucraina pe măsură ce aceasta recapătă controlul asupra teritoriilor ocupate. Diplomatul american a adăugat că armata ucraineană a recâștigat deja peste 50% din teritoriile confiscate de Rusia în 2022.

,,Evident, orice război trece prin numeroase schimbări tactice, iar eu voi lăsa această întrebare generalilor. Dar vedem câștiguri reale în urma activităților militare ale Ucrainei și avem motive să sperăm că vor fi mai multe", a declarat O'Brien.

Rusia, sub conducerea lui Vladimir Putin, și-a exprimat ambiția de a-și reface gloria imperială, un sentiment văzut ca o dorință de renaștere a Imperiului Rus. Identitatea istorică influențează în mod semnificativ ambițiile geopolitice ale Rusiei, reflectând atingerea "statutului de mare putere".

Politica externă a lui Putin este văzută ca un efort de a restabili poziția globală a Rusiei și de a preveni declinul acesteia. Tensiunile din Ucraina evidențiază ambițiile Rusiei de dominație regională și interesele sale geopolitice în spațiul post-sovietic.

Noțiunea de reconstrucție a fostului imperiu se bucură de un sprijin larg în Rusia și ar putea persista dincolo de regimul Putin. Cu toate acestea, există critici, care prezic căderea inevitabilă a noului imperiu rusesc al lui Putin, făcând paralele cu prăbușirile istorice ale Rusiei imperiale și ale Uniunii Sovietice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel