Rusia nu are capacitatea să producă în masă un vaccin împotriva COVID-19

Cătălin Costea |
Data publicării:

În contextul epidemiologic actual, Rusia și-a dorit foarte mult să devină un jucător important pe piața vaccinurilor împotriva COVID-19. Specialiștii ruși au reușit deja să creeze trei vaccinuri împotriva COVID-19, însa aceasta nu înseamnă că ele vor ajunge prea repede la populația rusă și, cu atât mai puțin, la export, se precizează într-o analiză a publicației rusești online Reporter.

Oficialii ruși de la cel mai înalt nivel au anunțat începerea vaccinării în masă a rușilor până la sfârșitul anului 2020. Oferta este una generoasă în Rusia, existând trei vaccinuri în producție, dezvoltate de centrul de cercetare “Vector”, centrul “Gamaley” și centrul “Chumakov” din cadrul  Academiei Ruse de Științe. Oficialii centrelor susțin că, atunci când le-au dezvoltat, fiecare instituție medicală a mers pe propriul drum în căutarea soluției.

Vaccinurile împotriva virusului pot fi create în mai multe feluri. Vaccinul Sputnik V, anunțat de către Gamaley, a fost creat pe baza unui adenovirus, în care o parte a genomului său a fost înlocuită cu genomul coronavirusului. Potrivit dezvoltatorului, eficacitatea medicamentului este de 92%. Însă, până acum, testele au fost efectuate doar pe un eșantion de voluntari și este prea devreme pentru a se crede cu seriozitate în rezultatele vaccinului. De asemenea, nu se cunoaște durata efectului post-vaccinare. Acest centru a acționat destul de atipic, înregistrând medicamentul înainte de sfârșitul fazei a treia a procesului. Efectul reclamei premature a fost puternic, iar acum se speră ca eficacitatea reală să nu dezamăgească.

Centrul Chumakov a urmat calea așa-zisului coronavirus inactivat sau „ucis”. Această metodă este considerată cea mai sigură, deoarece nu poate provoca îmbolnăvire și a dat rezultate foarte bune în cazul vaccinului împotriva encefalitei transmise prin căpușe.

Centrul „Vector” a încercat simultan șase metode de lucru, dintre care doar una s-a încadrat în limitele de toxicitate și s-a dovedit eficace. Ca rezultat, s-a obținut preparatul peptidic „EpiVacCorona”, care este în prezent supus testelor în masă.

S-ar părea că Rusia are trei vaccinuri proprii pe drum și că este doar o chestiune de timp până la vaccinarea populației și realizarea câștigurilor din exportul miliardelor de doze promise. Însă lucrurile nu stau deloc așa. Aceste planuri se lovesc de lipsa unei capacități interne adecvate de producție.

Primul semnal a apărut atunci când Rusia a anunțat că nu va exporta un vaccin în sine, ci doar tehnologia pentru producția sa. Dacă realizarea unui lot redus pentru testarea unui vaccin nu este o problemă, extinderea producției este cu totul altceva.

În primul rând, chiar și în cazul deținerii mai multor bioreactoare de dimensiuni mari, realizarea producției poate dura cel puțin un an. Acesta este un proces biotehnologic complex care necesită operațiuni elaborate de calibrare individuală. La cea mai mică abatere tehnologică, vaccinul rezultat este respins. Reglajele sunt posibile numai prin experiență, care necesită mult timp.

În al doilea rând, Rusia chiar nu deține un număr suficient de astfel de bioreactoare mari, lucru pe care chiar Putin, deși cu greu, l-a admis. “Există anumite probleme asociate prezenței sau absenței unei anumite cantități de echipamente - „hardware”, așa cum se spune - pentru desfășurarea producției de masă”, a declarat președintele rus..

Recent, în presa rusă au apărut informații potrivit cărora Rusia a solicitat Franței asistență tehnologică pentru producerea vaccinului Sputnik V. Publicația franceză de afaceri Challenges a comentat: “Rușii ne întreabă de săptămâni dacă vrem să lucrăm cu ei. În realitate, acest lucru arată principala lor slăbiciune - nu au facilități de producție.”

Până în prezent, președintele Macron a evitat o întâlnire pe această temă, invocând necesitatea consultării specialiștilor. Este dificil de spus dacă Franța va accepta să lucreze cu Rusia în acest domeniu, Deși ar putea fi tentată să contrabalanseze succesul americano-german înregistrat de Pfizer, probabil că diferențele dintre standardele de producție europene și cele rusești, precum și faptul că “s-a pierdut startul” pentru o astfel de colaborare, vor cântării mult în decizia Parisului. Un lucru este însă cert, există o serioasă dependență a capacității de producție în masă a vaccinurilor rusești de echipamentele pe care le poate obține pe termen scurt doar prin import.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel