Raportul britanicilor notează că în regiunea Kursk din Rusia, unde Ucraina controlează aproximativ 900 de kilometri pătrați de teritoriu de la jumătatea lunii august 2024, trupele ruse au lansat o contraofensivă.
„Conduși de unități ale Forțelor Aeropurtate și ale Marinei, trupele ruse au atacat poziții ucrainene din vestul crestei și probabil au recucerit mai multe sate”, se arată în raportul Ministerului Britanic al Apărării.
Amintim că, pe 11 septembrie, analiștii DeepState au raportat că trupele ruse au început operațiuni active de asalt în regiunea Kursk, pentru a recuceri zona de la forțele ucrainene. Potrivit experților militari, rușii încearcă să atace din mai multe direcții. La rândul lor, analiștii Institutului pentru Studierea Războiului ( ISW) au spus că contraofensiva rusă din regiunea Kursk arată până acum doar un avans ușor al forțelor ruse.
Operațiunea ucrainenilor de la Kursk, începută pe 6 august, a fost prima invazie străină majoră a teritoriului rus de la al Doilea Război Mondial. Acest plan a fost întotdeauna riscant. Riscurile cresc, iar beneficiile strategice sunt încă neclare.
Scopul Ucrainei, atins doar parțial
Forțele ucrainene au obținut o victorie tactică, cucerind aproape 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc, după atacul surpriză din 6 august.
Operațiunea a contribuit la restabilirea încrederii în potențialul ofensiv al Ucrainei, schimbând narațiunea războiului.
Dar până acum, Ucraina nu și-a reușit obiectivul de a forța Moscova să-și transfere cele mai bine pregătite forțe de asalt din regiunea Donețk. Acest obiectiv nu a fost atins, a recunoscut la începutul acestei luni Oleksandr Sîrskîi, șeful Forțelor Armate ale Ucrainei
Rob Lee, cercetător senior la Institutul pentru Studii de Politică Externă, spune că Ucraina și-a luat „noi angajamente pe termen lung” în timpul ofensivei asupra regiunii Kursk. Kievul a extins lina frontului care va trebui aprovizionată și consolidată în mod constant, posibil, chiar în detrimentul liniilor sale de apărare din Ucraina.
Forțele ucrainene pot folosi acoperirea pădurilor pentru a săpa, dar acest avantaj va dispărea iarna, a adăugat Lee.
A doua străpungere ucraineană a regiunii Kursk
În același timp, forțele ucrainene își extind propriile atacuri într-o nouă secțiune a graniței cu Rusia din regiunea Kursk.
Astfel, joi, 12 septembrie, forțele ucrainene au spart apărarea rusă de-a lungul graniței de lângă satul Novy Put, la aproximativ 30 km vest pozițiile ucrainene din regiunea Kursk.
Așa cum remarcă și Forbes, citată de Unian, ceea ce părea un atac scurt și mic s-a transformat rapid într-un fenomen mult mai periculos pentru ruși.
Vehiculele blindate ucrainene au avansat rapid cu câțiva kilometri dincolo de Novy Put până în cel mai apropiat oraș Vesele. Forțele Armate au ajuns la marginea de sud a așezării și au luat-o practic sub controlul lor. Acțiunea s-a desfășurat până sâmbătă. Deja duminică, un avion de luptă al Forțelor Aeriene ucrainene a aruncat o bombă ghidată prin satelit asupra unei posibile poziții rusești într-o clădire din centrul orașului Vesele.
Analistul Tom Cooper, preluat de NewVoice, precizează că luptele din Kursk sunt mult mai dinamice decât cele din Donbas și face o evaluare a situației de pe câmpul de luptă.
Potrivit acestuia, situația din Kursk atrage din ce în ce mai multe rezerve rusești – dar același lucru este valabil și pentru Ucraina.
Conducerea Ucrainei încă speră că Rusia va trebui, în cele din urmă, să retragă mai multe trupe de pe frontul de est. Zelenski a spus că Rusia va avea nevoie de aproximativ 100.000 de militari pentru a-i scoate pe ucraineni din Kursk.
Un înalt oficial al serviciilor de informații militare ucrainene a declarat că Rusia a desfășurat până acum 38.000 de militari, inclusiv brigăzi de asalt amfibie redistribuite din sudul Ucrainei, dar contraatacul „nu a fost încă la scară largă”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News