Odată cu lansarea, la 22 mai, a unui al patrulea satelit de tip 'Tundra' de pe cosmodromul Pleseţk (regiunea Arhanghelsk, nordul Rusiei), "sistemul spaţial unificat rusesc 'Cupola' (EKS) a ajuns la un ansamblu minim pentru a putea funcţiona, permiţând astfel monitorizarea oricăror lansări de rachete balistice şi ale altor tipuri de rachete în spaţiu de pe teritoriul SUA. Sateliţii îşi îndeplinesc misiunea în totalitate pe orbitele lor", a declarat interlocutorul agenţiei ruse de presă.
Potrivit sursei citate, sateliţii "Tundra" sunt "echipaţi cu o nouă generaţie de dispozitive optice în infraroşu, care permit detectarea cu mare precizie a lansărilor de rachete". De asemenea, aceste dispozitive "sunt capabile să urmărească traiectoria de zbor a rachetelor balistice şi să prevadă automat zonele în care vor cădea ogivele".
Cei patru sateliţi "Tundra" din cadrul sistemului "Cupola" se rotesc în jurul Pământului pe orbite eliptice la o altitudine de maximum 35.000 de km deasupra planetei. Orbitele lor sunt înclinate una faţă de alta, formând un fel de constelaţie artificială deasupra emisferei nordice, precizează Agerpres.
La 26 septembrie 2019, Ministerul Apărării rus a comunicat că o rachetă Soiuz a plasat pe orbită un satelit cu caracter militar
Mass-media occidentale au scris atunci că "Kosmos-2541" (seria 'Tundra') este al treilea satelit al noului Sistem rusesc unificat spaţial (EKS) conceput pentru a avertiza împotriva unui eventual atac cu rachete, notează publicaţia Vzgliad.
Primii doi sateliţi din seria 'Tundra' au fost lansaţi în 2015 şi 2017.
În total, sistemul "Cupola", destinat să înlocuiască vechile sisteme spaţiale "Oko" şi "Oko-1" care au ieşit din funcţiune, va avea în componenţa sa nouă sateliţi noi, conform TASS.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News