Un reprezentant al șantierului a declarat că modernizarea vedetelor va afecta în primul rând protecția acestora și armamentele de la bord. Potrivit acestuia, decizia de modernizare a fost luată în urma lecțiilor învățate în Ucraina. Proiectul de modernizare prevede instalarea pe nave doar a unor componente de producție autohtonă.
“Pe baza rezultatelor folosirii acestor vedete în operația militară specială din acest an, a fost înaintată o propunere de modernizare a acestora, prin instalarea unui sistem de protecție mai eficient și îmbunătățirea performanțelor armamentelor”, a precizat reprezentantul Șantierului Naval Pella, citat de agenția de presă RIA Novosti.
Vedetele de patrulare Proiect 03160 din clasa Raptor sunt destinate pentru îndeplinirea misiunilor de patrulare în zonele de coastă, până la o distanță de 100 de mile marine de baza de dislocare permanentă. Acestea pot fi amplasate și pe nave mari de desant sau pe portelicoptere, fiind dislocate la bord sau în camere de andocare. Între misiunile îndeplinite de acestea se numără și asigurarea siguranței navelor pe rutele neprotejate, interceptarea și reținerea țintelor maritime de mici dimensiuni, transportul de personal (până la 20 de militari cu armamentul complet) și participarea la operațiuni de căutare și salvare.
Viteza vedetelor de patrulare din clasa Raptor poate atinge până la 48 de noduri, în funcție de înălțimea valurilor. Acestea sunt dotate cu modulul de luptă Uprava-Kord, care include o mitralieră de calibru mare (14,5 milimetri) și două mitraliere Peceneg, cu calibrul de 7,62 milimetri. Lungimea vedetei este de 16,9 metri, lățimea de 4,1 metri, iar pescajul de 0,9 metri. Echipajul acesteia este format din trei militari.
Până în prezent, Șantierul Naval Pella a livrat Forțelor Navale ale Federației Ruse 17 vedete de acest tip.
Ucrainenii au scufundat cel puțin o vedetă de patrulare Raptor și au avariat altele
Comentariul autorului: Din datele publice rezultă faptul că șantierul din Sankt Petersburg a produs pentru Forțele Navale 18 vedete de patrulare Raptor, în baza a trei contracte încheiate cu Ministerul rus al Apărării pentru opt, șase și respectiv patru nave. Cele mai multe dintre acestea, adică nouă unități, au fost introduse în dotarea Flotei din Marea Baltică, șapte au fost livrate Flotei din Marea Neagră, iar alte două Flotilei din Marea Caspică.
Trebuie remarcat faptul că, în timpul conflictului cu Ucraina, o parte dintre vedetele de patrulare Raptor ale Flotei din Marea Baltică au fost aduse în Marea Neagră. Două dintre acestea (P-281 și P-342) se află în reparații la Sevastopol, după ce au suferit avarii în cadrul misiunilor îndeplinite.
De asemenea, vedeta de patrulare P-275 a Flotei din Marea Neagră a fost scufundată în Marea Azov, pe 08.05.2022, în timpul luptelor pentru Mariupol.
Cu ocazia Zilei Forțelor Navale, pe 31 iulie, vedeta P-413 a Flotei din Marea Neagră a primit denumirea Andrei Paliy, în memoria locțiitorului comandantului flotei, care și-a pierdut viața, pe 19.03.2022, la Mariupol.
Probabil, modernizarea armamentelor de la bordul vedetelor de patrulare din clasa Raptor va include amplasarea unor complexe de rachete antiaeriene, pentru protecția, în special, împotriva dronelor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News