Rusia modernizează „portavionul terestru” din Crimeea. Condițiile acestuia vor fi apropiate de cele de pe Amiral Kuznețov

Ionel Copcea |
Data publicării:
Imagine concept
Imagine concept

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 12.05.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, în urma unui proces de reparații și modernizare, complexul terestru de testare și antrenament de aviație (NITKA) din localitatea Saki din Peninsula Crimeea va primi un sistem pentru pregătirea piloților Aviației ambarcate din cadrul Forțelor Navale, bazat pe camere de luat vederi.

“Complexul NITKA din Saki va avea un nou sistem de aterizare televizat, similar celui care este instalat pe portavionul Amiral Kuznețov”, a precizat sursa.

Anterior, s-a anunțat că, în baza unui ordin al comandantului-șef al Forțelor Navale, amiral Nikolai Evmenov, deși în mod oficial există două complexe NITKA la Saki și Yeisk, s-a acordat prioritate pentru pregătirea piloților Aviației ambarcate la cel din Peninsula Crimeea.

“Nu mai este planificată întrebuințarea complexului NITKA din Yeisk pentru pregătirea piloților pentru portavion”, a declarat o altă sursă pentru agenția Tass.

 

Un complex NITKA (complexul terestru de testare și antrenament de aviație) pe post de „portavion terestru” din beton iar unul din fier

 

Construirea, din beton, a complexului NITKA din Yeisk (Ținutul Krasnodar) a început într-o perioadă în care analogul, din fier, al acestuia din Saki se afla în Ucraina. După anul 2014, antrenarea piloților Aviației ambarcate la Saki a fost reluată. În toamna anului 2021, în cadrul acestuia s-au pregătit piloți ai Regimentului 279 Aviație de Vânătoare Ambarcată pe avioane Su-33 și Su-25UTG, precum și ai Regimentului 100 Aviație de Vânătoare Ambarcată pe avioane MiG-29K/KUB. Ambele regimente aparțin Aviației navale a Flotei de Nord. Potrivit serviciului de presă al flotei, piloții au efectuat zboruri și aterizări pe simulatorul terestru, cu ajutorul cârligelor de prindere.

Conform reglementărilor în vigoare, înainte de a efectua zboruri de la bordul portavionului, piloții trebuie să obțină accesul la acestea. Pentru pregătirea lor a fost planificată utilizarea a două complexe NITKA, dislocate la Saki și Yeisk. În timp ce despre primul se cunoaște că este în curs de implementare un contract de reparații și modernizare, despre cel de-al doilea se știe doar că punerea în funcțiune a fost amânată în mod repetat.

Complexul NITKA din Saki a revenit în Rusia în anul 2014, după anexarea Peninsulei Crimeea. Ținând cont de faptul că acesta a fost construit din fier, se pot efectua adaptări și modernizări repetate în viitor. Potrivit experților, acesta este principalul său avantaj față de complexul de la Yeisk, turnat din beton.

În luna februarie 2017, o grupare navală de atac a Flotei de Nord s-a întors la Severomorsk din Marea Mediterană. Din aceasta au făcut parte, în principal portavionul Amiral Kuznețov și crucișătorul cu propulsie nucleară Petru cel Mare. Atunci, pentru prima dată în istoria recentă a marinei ruse, aeronavele bazate pe portavion au fost implicate într-o operațiune militară. Piloții Regimentului 279 Aviație de Vânătoare Ambarcată au participat la acțiunile de luptă împotriva militanților din Siria.

În prezent, portavionul Amiral Kuznețov este supus unui proces de reparații, a cărui finalizare este planificată pentru anul 2023.

 

„Portavioanele terestre” ar trebuit finalizate potrivit planurilor

 

Comentariul autorului: Planurile conducerii Forțelor Navale ale Federației Ruse includeau finalizarea lucrărilor de construire a complexului NITKA din Yeisk la sfârșitul anului 2021 - începutul anului 2022, predarea în 2022 și începerea funcționării în 2023.

În cadrul acestuia, va fi acordată prioritate testării unor noi categorii de tehnică de aviație. Probabil că, cu toate acestea, în perspectivă complexul va fi folosit și pentru antrenarea piloților.

Este posibil ca, în viitor, între cele două complexe să se împartă pregătirea piloților regimentului 279 și regimentului 100, respectiv de pe avioanele Su-33 și Su-25UTG la Saki și de pe aeronavele MiG-29K/KUB la Yeisk.

 

 

 

q

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel