“Un nou lot de bombardiere de front noi dee tip Su-34 a fost transferat Ministerului rus al Apărării, ca parte a îndeplinirii comenzilor de stat pentru apărare. Avioanele au fost fabricate la Întreprinderea de aviație V.P. Chkalov din Novosibirsk aparținând OAK. Anterior, aeronavele au trecut printr-un complex de teste la sol și de zbor”, se arată într-un comunicat de presă al Rostec, preluat de agenția Tass.
După cum a declarat directorul general al OAK, Yuri Slyusar, corporația continuă să transfere în timp echipamente de aviație către Ministerul rus al Apărării.
Volumul de avioane va fi crescut în 2024, potrivit rușilor
Su-34 rusesc, foto: Ministerul Apărării de la Moscova
“Deja, începând de astăzi, întreprinderea a trecut la implementarea programului pentru anul viitor, al cărui volum va fi crescut în mod semnificativ. Am creat deja rezerva de producție necesară”, a precizat Slyusar.
La începutul lunii octombrie, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a inspectat Întreprinderea de aviație V.P. Chkalov din Novosibirsk, unde a verificat modul de îndeplinire a comenzilor de stat pentru apărare. Cu această ocazie, ministrul a solicitat conducerii întreprinderii să crească ritmul de producere și reparare a avioanelor de tip Su-34.
Despre Su-34 - bombardiere de front utilizate intens și în invazia din Ucraina
Aeronava Su-34 (Fullback în clasificare NATO) este un bombardier de front cu două locuri, capabil să îndeplinească misiuni de luptă pe orice vreme. Acesta a fost conceput pentru a executa lovituri aeriene cu rachete și bombe asupra țintelor terestre, precum și pentru distrugerea țintelor aeriene ale adversarului.
Partea rusă întrebuințează în mod activ aceste avioane, inclusiv în zona așa-zisei operații militare speciale.
Comentariul autorului: Lotul furnizat în cursul zilei de miercuri, 22 noiembrie, este al treilea din anul 2023. Anterior, avioane modernizate de tip Su-34M (Su-34NVO) au fost livrate Forțelor Aerocosmice pe 01.06.2023 și 09.10.2023.
Deși partea rusă nu a precizat numărul exact de avioane furnizate în 2023, se poate aprecia că, în total, a fost vorba de 10 aeronave, la fel ca în anul 2022. În acest fel, a fost finalizat contractul încheiat în luna iunie 2020 între OAK și Ministerul rus al Apărării privind livrarea a 24 de bombardiere modernizate Su-34M, într-o perioadă de trei ani.
Din datele publice aflate la dispoziție rezultă faptul că, în luna august 2022, părțile au încheiat un nou contract pentru achiziționarea unui număr neprecizat de aeronave de acest tip. Potrivit anumitor surse, reprezentanții OAK și ai
Ministerul rus al Apărării au semnat un acord preliminar pentru livrarea a 76 de avioane Su-34M, până în anul 2027.
Su-34
Până în prezent, Forțele Aerocosmice au primit, în total, de la întreprinderea producătoare 148 de avioane Su-34 și Su-34M (32 în baza unui contract din 2008, 92 conform contractului din 2012 și 24 în cadrul celui din 2020). La acestea trebuie adăugate încă șapte avioane prototip și din producția de preserie.
Bineînțeles că numărul efectiv de aeronave de acest tip aflate la dispoziția Forțelor Aerocosmice este ceva mai mic, ținând cont de faptul că mai multe avioane au fost avariate de la începutul exploatării în anul 2008, în urma unor accidente aviatice și doborârii de către militarii ucraineni în timpul conflictului dintre cele două părți.
În principiu, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse dispun de 11 escadrile formate din câte 12 avioane fiecare. Trei dintre acestea aparțin Regiunii Militare Sud (Regimentul 559 Aviație de Bombardament - Morozovsk), trei Regiunii Militare Est (Regimentul 277 Aviație de Bombardament - Khurba), două Regiunii Militare Vest (Regimentul 47 Aviație de Bombardament - Voronezh), două Regiunii Militare Centru (Regimentul 2 Aviație de Bombardament - Shagol) și una Centrului 4 pentru testarea la trupe și pregătirea personalului de zbor din Lipețk. De asemenea, Centrul pentru teste de zbor din Akhtubinsk are în dotare patru avioane de tip Su-34.
Probabil că, în prima fază, aeronavele care vor fi primite în cadrul noului contract, care va fi implementat începând din 2024, vor fi introduse în dotarea regimentelor de aviație de bombardament din Regiunile Militare Vest și Centru, pentru formarea celei de- a treia escadrile. Ulterior, este posibilă formarea unor noi structuri de aviație de bombardament, de exemplu în compunerea Flotei din Marea Neagră sau Flotei din Marea Baltică.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News