Rusia minimizează amploarea evenimentelor din regiunea Kursk: Ucraina a reușit să schimbe cu succes narațiunea războiului prin pătrunderea pe teritoriul rusesc

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Rușii nu riscă să desfășoare un număr mare trupe în regiunea Kursk pentru a nu perturba ofensivă din estul Ucrainei. Sursa foto: Colaj day.kyiv.ua.
Rușii nu riscă să desfășoare un număr mare trupe în regiunea Kursk pentru a nu perturba ofensivă din estul Ucrainei. Sursa foto: Colaj day.kyiv.ua.

Kremlinul a optat probabil pentru declararea unui ''regim de operațiune antiteroristă'' (CTO) în loc de lege marțială pentru a minimaliza amploarea incursiunii în regiunea Kursk și pentru a evita să provoace panică sau reacții interne, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Autoritățile ruse se arată, de asemenea, reticente în a lua măsuri mai radicale ca răspuns la această situație.

Potrivit Verstka, o sursă din cadrul Comitetului de apărare al Consiliului Federației Ruse a dezvăluit că administrația prezidențială rusă a sfătuit deputații și senatorii să evite să comenteze situația din regiunea Kursk "până la noi ordine". Aceștia au fost instruiți să își mențină discuțiile scurte și să se limiteze strict la declarațiile oficiale.

Bloggeri militari ruși au sugerat că oficialii de la Kremlin ar trebui să declare oficial război Ucrainei și au criticat decizia de a impune un regim CTO în loc să impună legea marțială.

Declararea legii marțiale ar fi permis autorităților ruse să pună în aplicare măsuri mai stricte, cum ar fi interzicerea mitingurilor și demonstrațiilor, dar și organizarea producției de echipamente militare pentru armată.

Cu toate acestea, liderul rus Vladimir Putin a evitat declararea oficială a stării de război, demonstrând o reticență în a pune societatea rusă pe deplin pe picior de război. De asemenea, el s-a abținut de la declararea mobilizării generale pentru a evita eventualele nemulțumiri interne care ar putea destabiliza regimul său.

Putin l-a numit probabil pe Alexander Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) și președinte al Comitetului Național Antiterorism, pentru a conduce operațiunea antiteroristă, datorită istoricului lui Bortnikov de gestionare eficientă a crizelor care au amenințat stabilitatea internă a Rusiei și regimul de la Kremlin.

Analiștii ISW consideră că sistemul complex de comandă și control al CTO condus de FSB sub conducerea lui Bortnikov ar putea reduce eficacitatea răspunsului Rusiei la operațiunea ucraineană.

Analiștii au subliniat, de asemenea, că forțele ruse s-au apărat mai bine în regiunea Kursk după sosirea de recruți suplimentari și de personal mai experimentat din zona de război din Ucraina.

 

Ucraina trebuie să decidă ce face cu teritoriul pe care îl ocupă acum în Rusia

 

Ziarul american The Hill a calificat contraofensiva ucraineană desfăşurată pe teritoriul rus drept "uimitoare" și a intervievat experți care analizează atent planurile armatei ucrainene.

,,Forțele ucrainene au pătruns în Rusia săptămâna aceasta pentru a ataca o regiune de frontieră într-o contraofensivă uimitoare care vine după ce Kievul a fost în mare parte în defensivă în ultimul an și jumătate."

Publicația scrie că Ucraina va trebui acum să decidă ce să facă cu teritoriul pe care îl ocupă acum în Rusia și dacă aceasta este o distragere a atenției de la eforturile de apărare de pe linia frontului. 

Tomasz Blusiewicz, cercetător la Hoover Institution din cadrul Universității Stanford, crede că Ucraina se va retrage cel mai probabil din Kursk, dar numai după ce va forța Rusia să mute mai multe brigăzi care ar ocupa anumite poziții pe linia frontului.

,,Acum trebuie să se miște. Iar rușii nu sunt buni la asta. Nu sunt buni la logistică'', argumentează Blusiewicz

,,A fost o mișcare uimitoare a Ucrainei. ... Au obținut deja un succes uriaș forțând Rusia să își mute trupele, demonstrând că aceasta este lipsită de apărare în alte zone. Este o lovitură uriașă de prestigiu dată lui Putin", susţine expertul.

The Hill notează, de asemenea, că Rusia a trimis întăriri la Kursk și afirmă că va fi în măsură să respingă forțele ucrainene.

Alena Kudzko, expert la think tank-ul GLOBSEC, spune că, deși nu este clar cum se va desfășura ofensiva, Ucraina a reușit să schimbe cu succes narațiunea războiului prin pătrunderea în Rusia.

,,Ucrainenii încearcă din greu să schimbe narațiunea războiului. Înainte de [Kursk], exista sentimentul că războiul a devenit mai degrabă previzibil, iar din multe părți, războiul era deja perceput ca fiind înghețat. Prin acest atac, Ucraina a reușit de fapt să demonstreze că există într-adevăr spațiu pentru a face acest război imprevizibil, că există spațiu pentru a surprinde Rusia."

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel