Rusia luptă murdar, iar Kievul cere aliaților să permită lovituri la distanță lungă pe aerodromurile folosite de bombardierele rusești

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagini din satelit cu un bombardier strategic ruses Tu-95 avariat la baza aeriană militară rusă din Engels, Saratov.
Imagini din satelit cu un bombardier strategic ruses Tu-95 avariat la baza aeriană militară rusă din Engels, Saratov.

Șeful diplomației de la Kiev solicită din nou țărilor membre NATO să se implice mai mult pentru acoperirea aeriană a Ucrainei. Cererea vine chiar în timpul unuia dintre cele mai mari bombardamente, foarte probabil cel mai mare, asupra Ucrainei care a lovit inclusiv în regiunile de la granița cu Polonia.

Atacurile rusești complexe cu drone și rachete tind să se transforme în lovituri contra-masă, în loc de unele contra-forță sau contra-capabilitate. Practic, țintele sunt civilii, loviturile având ca scop, probabil, demoralizarea populației și deplasarea atenției factorilor militari de decizie asupra apărării antiaeriene, în locul operațiilor de pe front și din regiunea rusească Kursk.

Așa că ministrul ucrainean de Externe a cerut de urgență partenerilor Ucrainei să aprobe două decizii specifice pentru a o ajuta să pună capăt mai repede terorii rusești. Niciuna dintre ele nu va escalada, dar va contribui la controlul Rusiei, a precizat minitrul pe rețeaua socială X.

Kuleba a menționat că, în urma atacului din 26 august al Rusiei asupra a 15 regiuni din Ucraina, există morți și victime. El a informat, de asemenea, că există lovituri asupra obiectivelor de importanță critică ale infrastructurii civile și ale sistemului energetic.

„Rusia continuă să poarte un război laș împotriva populației civile, care este o crimă de război. Atacurile rusești nu au nicio justificare. Ele trebuie să fie condamnate ferm și întâmpinate cu acțiuni tangibile de către comunitatea internațională", a subliniat Kuleba.

Ucraina vrea două soluții de la parteneri care nu vor duce la escaladare.

În opinia sa, există două decizii specifice pe care partenerii ucraineni le pot lua pentru a ajuta Ucraina să pună capăt mai repede terorii rusești:

- să confirme dreptul Ucrainei de a lovi la distanţe mari împotriva tuturor ţintelor militare legitime de pe teritoriul Rusiei;

- acordul de a folosi capabilitățile de apărare antiaeriană ale partenerilor pentru a doborî rachete și drone care se apropie de spațiul lor aerian.

„Niciuna dintre aceste decizii nu este o escaladare. Dimpotrivă, ele vor descuraja Rusia, vor ajuta la reducerea terorii și a numărului de atacuri rusești, precum și a victimelor asociate acestora. Acționați acum, nu mai târziu. Ajutați-ne să salvăm vieți", a precizat Kuleba.

 

Cum au procedat rușii în bombardamentul de luni asupra Ucrainei

Pe 26 august, Rusia a lansat, asupra Ucrainei, cel mai complex atac cu rachete și drone explozive, de la începutul războiului.

La peste 12 ore de la începutul său, un al doilea val de UAV-uri Shaheed încă zbura deasupra teritoriului Ucrainei, în timp ce distrugerile cauzate de primul val de atac erau în curs de evaluare.

Pe lângă UAV-uri, pe timpul atacului, au fost lansate zeci de rachete hipersonice Kh-47 „Kinzhal” („Pumnal”) din diverse direcții, potrivit publicației RBC Ucraina.

În timpul nopții, peste 10 bombardiere strategice rusești Tu-95MS au decolat și s-a înregistrat deplasarea în Marea Neagră a navelor purtătoare de rachete „Kalibr”.

După ce rachetele au lovit, au început penele de energie electrică în mai multe regiuni ale Ucrainei. De asemenea, în unele regiuni au început întreruperile de apă din cauza problemelor cu energie electrică.

Atacul rusesc din 26 august, efectuat în mai multe valuri, este asemănător cu cel din 8 iulie când a fost lovit spitalul de copii Ohmadit din Kiev.

Atunci, numărul de civili uciși și răniți s-a apropiat de 200, transformând luna iulie 2024 în poate cea mai sângeroasă pentru civili din tot războiul. Dar atacul din 26 august, încă în curs de cel puțin 12 ore, pare, conform informațiilor preliminare, mai complex și mai mare, putându-se solda cu mai multe victime în rândul civilior dar și în al membrilor serviciilor de urgență care intervin chiar sub amenințare.

Pe termen scurt, politica de sancțiuni și de intentare de procese vinovaților, promovată de susținătorii Ucrainei, nu va duce la eliminarea acestui tip de atacuri rusești, îndreptate spre ținte civile.

Ucraina a cerut NATO de mai mult timp să distrugă rachetele și dronele rusești care zboară în apropierea frontierelor Alianței nord-atlantice, dar NATO a refuzat precizând că ar fi o implicare directă în conflict. Cu toate acestea, drone, rachete și resturi de drone rusești cad în continuare pe teritoriul NATO sau survolează, în ceea ce este de fapt o violare a granițelor sale, chiar dacă, potrivit comunicatelor de presă ale Alianței, sunt neintenționate. Dacă situația va continua, va fi, cel mai probabil, doar o problemă de timp până când vor apărea și primele victime asociate direct cu mijloace de atac rusești. Deja în Polonia au fost victime dar ele au fost din cauza unei rachete antiaeriene ucrainene care a funcționat defectuos.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel