În timp ce atenția Europei s-a concentrat asupra Ucrainei, tensiunile din Balcanii de Vest au dat în clocot, iar liderii din regiune și din Marea Britanie se tem că președintele rus Vladimir Putin va profita de moment pentru a exploata în continuare falia din fosta Iugoslavie, scrie Politico.
„În acest moment, cu războiul din Europa și văzând mâna lungă a intervenției rusești și în regiune, ar fi o prostie să-ți iei ochii de la Balcanii de Vest, unde există încă probleme vechi care nu au fost încă depășite”, a declarat ministrul britanic de Externe, David Lammy, pentru Politico în timpul unei vizite în regiune săptămâna trecută.
„Interesele lui Putin aici sunt de a menține regiunea destabilizată. Este în interesul său să mențină țările care alcătuiesc Balcanii de Vest să aibă o populație destabilizată și să desfășoare aici războaie cibernetice și hibride.”
Cele șase țări din Balcanii de Vest se străduiesc să devină state membre ale UE, dar se confruntă cu provocări semnificative, atât pe plan intern, cât și în relaţiile pe care le au cu vecinii lor. Procesul de aderare la UE al Serbiei ar putea fi și mai dificil dacă țara trebuie să recunoască Kosovo ca o condiție pentru aderare, scrie Politico.
Serbia a permis în mod discret armamentul său mai vechi să ajungă în Ucraina, dar este una dintre cele două țări europene care nu sancționează Rusia. Conducerea sa apără apartenența la UE, dar menține și relații strânse cu Moscova și China, cu care Belgradul a aprofundat legăturile economice și militare. „Paradoxul este viu aici”, după cum a spus Lammy.
Într-un interviu acordat Politico în biroul său, președintele Kosovo, Vjosa Osmani, arată foarte clar că nu totul este în regulă în relațiile cu Serbia, pe care o descrie drept „vecinul lor hegemonic nebun”.
Printre punctele de tensiune recente se numără atacurile teroriste sârbe din Banjska, unde a fost ucis un polițist kosovar, și explozia de la canalul Iber-Lepenc.
Serbia cooperează cu „triunghiul răului” - Rusia, China și Iran
Premierul Kosovo, Albin Kurti, a avertizat de mult timp că „amenințarea unui nou război” este reală, citând cooperarea intensificată a Serbiei cu ceea ce Osmani numește „triunghiul răului” - Rusia, China și Iran. Aleksandar Vucic a repetat, de asemenea, frecvent prezicerea unui nou conflict în regiune, susținând că Kosovo tratează comunitatea sârbă în mod nedrept.
Trupele KFOR, o forță militară condusă de NATO, sunt cruciale pentru menținerea păcii fragile în regiune. Politico a fost la Camp Film City, în timp ce trupele britanice îi spuneau lui Lammy că sunt de părere că Rusia sprijină activitățile sârbe din Kosovo, inclusiv operațiunile ce ţin de culegerea de informații, a confirmat o evaluare a unui înalt oficial din Pristina.
Militarii din cadrul KFOR monitorizează, de asemenea, mitingurile politice și alegerile, precum și infrastructura cheie după explozia de la canalul Iber-Lepenc.
Politico îl citează pe președintele președintele Kosovo, Vjosa Osmani, spunând că Serbia a intervenit în recentele alegeri din Kosovo, că centrul umanitar sârbo-rus de la granița cu Kosovo este de fapt un centru de spionaj rusesc și că Moscova a triplat suma cheltuită pentru dezinformare în Balcanii de Vest de la invazia Ucrainei în 2022.
Osmani insistă că America sub Trump este un aliat de încredere, dar avertizează că, dacă Putin iese încurajat de negocierile de pace cu Ucraina conduse de SUA, Balcanii ar putea fi „teren fertil” pentru o „amplificare” a conflictului.
„Dacă acești autocrați care urmăresc destabilizarea sunt capabili să facă ce vor... lucrurile ar putea escalada foarte, foarte repede în această regiune”, spune ea. Aleksandar Vucic ,,a dansat prea mult timp pe melodia lui Putin. Este timpul să decidă unde vrea să își ducă țara”.
Experții în politică externă și miniștrii se tem că Kremlinul va încerca să profite de tensiunile profunde pentru a provoca noi tulburări în Balcani, consolidând interesele Rusiei și creând și mai multe probleme în curtea din spate a UE.
„Trebuie să meargă mai departe acum sau vor continua să fie un teren de joacă pentru Rusia”, a declarat un oficial britanic sub rezerva anonimatului. Există acum „o fereastră destul de mică” în care statele balcanice trebuie „să nu mai stea pe margine” înainte ca Bruxelles-ul să fie preocupat cu aderarea Ucrainei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News